Το Πεκίνο προειδοποιεί τις ΗΠΑ και ζητά να τεθεί το θέμα της Συρίας στον ΟΗΕ

Το Πεκίνο προειδοποιεί τις ΗΠΑ και ζητά να τεθεί το θέμα της Συρίας στον ΟΗΕ

Το Πεκίνο συνέστησε προσοχή στις ΗΠΑ και τις κάλεσε να φέρουν το ζήτημα της πιθανής επίθεσης στη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Κίνα συνέστησε στις ΗΠΑ προσοχή και τις κάλεσε να επιστρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη για να συζητήσουν την πιθανότητα επίθεσης στη Συρία--ύστερα από την πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε στη Δαμασκό το καθεστώς Άσαντ--μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον ότι δεν θα φέρει το θέμα προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον και το Παρίσι υποστηρίζουν ότι πίσω από την επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο περίπου 1.400 ανθρώπων, βρίσκονται οι συριακές καθεστωτικές δυνάμεις και εξετάζουν το ενδεχόμενο αεροπορικών επιθέσεων για να αποτρέψουν τον Άσαντ από μία νέα επίθεση με χημικά όπλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ο Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι οι χώρες που εμπλέκονται στην κρίση θα πρέπει να "σκεφτούν τρεις φορές" προτού αναλάβουν δράση και να επιδείξουν την "απόλυτη προσοχή".

Το Πεκίνο κάλεσε ακόμη την Ουάσινγκτον "να επιστρέψει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιδιώξει ομοφωνία και να χειριστεί με σωστό τρόπο το συριακό ζήτημα", είπε ο Γουάνγκ στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία αργά χθες το βράδυ.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας υποστήριξης ψηφίσματος του ΟΗΕ για την "διατήρηση και προστασία των βασικών κανόνων των διεθνών σχέσεων και να αντιταχθούν στην όποια χρήση χημικών όπλων", είπε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Τα σχόλια του Γουάνγκ ακολουθούν την δήλωση του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή στην Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα δεν θα έλυνε το πρόβλημα και ότι η σωστή αντιμετώπιση της κρίσης είναι μία πολιτική λύση.

Τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα ότι η προσπάθεια του Ομπάμα να πείσει για την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

"Ηρθε η ώρα να επιτρέψουμε στην λογική να επικρατήσει της απερισκεψίας", αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα σε σχόλιό του, το οποίο αντανακλά την επίσημη θέση του Πεκίνου.

(Πηγή:ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network