To σχέδιο ‘αντί-Μέρκελ’ στη Βαλκανικό Οδό

default image

H Αυστρία, μια παραδοσιακή σύμμαχος της Γερμανίας, διαχωρίζει τη θέση της στο προσφυγικό και την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ. Eίναι βαθιά πεπεισμένη για το δικό της σχέδιο στο προσφυγικό

Η Αυστρία είναι βαθιά πεπεισμένη για το δικό της σχέδιο στο προσφυγικό. «Αυτή η συμμαχία της λογικής έχει συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα και η τάξη για τους ανθρώπους στην Ευρώπη» δήλωσε πρόσφατα σε μια συνέντευξή της η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ. Η Βιέννη καλεί το Βερολίνο να ακολουθήσει την πρότασή της για τη θέσπιση ανώτατου ορίου προσφύγων που θα εισέρχονται στη χώρα.

Η Αυστρία πάντως προκάλεσε «ντόμινο» με την απόφασή της να θέσει όριο εισόδου στους πρόσφυγες. Επακόλουθο αυτής της πολιτικής είναι ότι η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η FYROM έκλεισαν πρακτικά τα σύνορά τους.

Οι όμορες χώρες κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν κάνει αρκετά για να παρεμποδίσει το κύμα των προσφύγων. Η Κροατία μάλιστα είχε προτείνει το προηγούμενο φθινόπωρο να συνεισφέρει πλοία με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να σταματήσει το κύμα των προσφύγων.

Αλλά και η Σλοβενία είναι «θυμωμένη» με την Ελλάδα, η οποία κατά τη γνώμη της δεν θα έπρεπε να γκρινιάζει για το γεγονός ότι βρίσκονται πάνω από 35.000 πρόσφυγες στο έδαφός της. Η πέντε φορές μικρότερη Σλοβενία μεριμνούσε καθημερινά τον προηγούμενο χρόνο για 12.000 μετανάστες.

Το προσφυγικό δεν είναι το κύριο πρόβλημα των χωρών της Βαλκανικής Οδού

Παράλληλα, οι χώρες που βρίσκονται στη Βαλκανική Οδό που ακολουθούν οι πρόσφυγες αμφιβάλλουν εάν η Τουρκία θα τηρήσει όντως τις υποσχέσεις της ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι ότι τελικά χιλιάδες μετανάστες θα παραμείνουν στις βαλκανικές χώρες. Για το λόγο αυτό μέχρι σήμερα τους άφηναν να περνούν με τρένα με προορισμό άλλες χώρες.

Για αυτές τις βαλκανικές χώρες το προσφυγικό δεν είναι πάντως το μεγαλύτερο τους πρόβλημα. Στην Κροατία η κυβέρνηση σκοντάφτει από το ένα πρόβλημα στο άλλο. Η Σερβία βρίσκεται σε προεκλογικό αγώνα ενόψει πρόωρων εκλογών. Η FYROM έχει σοβαρά πολιτικά προβλήματα, τα οποία μετά από διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και των Βρυξελλών ίσως επιλυθούν στις 5 Ιουνίου επίσης μέσω πρόωρων εκλογών.

Η Σλοβενία πάντως φάνηκε να πρωτοστατεί σε όλη αυτή την εκστρατεία για κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, γεγονός που «απομόνωσε» τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τουλάχιστον σύμφωνα με την άποψη του Σλοβένου πρωθυπουργού Μίρο Τσέραρ.

πηγή: deutsche welle

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα