Το τεράστιο ποσό που πρέπει να επιστρέψει ο Μασκ στην Tesla

Διαβάζεται σε 3'
Το τεράστιο ποσό που πρέπει να επιστρέψει ο Μασκ στην Tesla
O Ίλον Μασκ είναι μεταξύ αυτών που θα αποφασίσουν αν θα επιστρέψει τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια. AP Photo Benjamin Fanjoy

To 2018 o Ίλον Μασκ έλαβε από την Tesla πακέτο αποζημίωσης που τον βοήθησε να γίνει ο πιο πλούσιος κάτοικος της Γης. Δικαστής το αναιρεί. Θα επιστρέψει τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια;

Δικαστήριο του Ντέλαγουερ απεφάνθη επί της αγωγής που είχαν καταθέσει μέτοχοι της Tesla, οι οποίοι υποστήριζαν πως η διαδικασία που οδήγησε στο πακέτο αποζημίωσης του Ίλον Μασκ το 2018, ήταν ακατάλληλη.

Μεταξύ όσων είχε δώσει η εταιρεία στον πιο πλούσιο κάτοικο του πλανήτη ήταν επιλογές για την αγορά 304 εκατομμυρίων μετοχών, οι οποίες αξίζουν σήμερα 56.000.000.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τους New York Times ενώ έχει εκπληρώσει τους στόχους που απαιτούνται για να λάβει αυτές τις option, δεν φαίνεται να τις έχει μετατρέψει σε μετοχές της Tesla. Αν το είχε κάνει αυτό, θα του απαγορευόταν να τα πουλήσει για πέντε χρόνια.

Τη σήμερον ημέρα o Mασκ κατέχει περίπου 411 εκατομμύρια μετοχές της Tesla, αξίας περίπου 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια κατάθεση τίτλων που έγινε πέρυσι, ανέφερε ότι είχε δεσμεύσει 238 εκατομμύρια μετοχές για προσωπικά δάνεια.

Παρεμπιπτόντως, το ποσό των μετοχών τον είχε βοηθήσει να γίνει ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Γης.

Δικαστής έκρινε ως ‘γενναιόδωρη’ την αποζημίωση και την ανακάλεσε.

Εκπρόσωπος των εναγόντων σχολίασε πως η Tesla έπρεπε να αποδείξει πως το πακέτο αποζημίωσης ήταν δίκαιο, κάτι που δεν έγινε.

ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΜΑΣΚ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ;

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη εποχή για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla, καθώς ζήτησε τον έλεγχο του 25% της εταιρείας, αφότου πούλησε μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter με 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που ήταν υπέρ της αποζημίωσης του 2018 εξέφρασαν τη δυσπιστία τους ως προς το αίτημα του Μασκ για πρόσθετο έλεγχο.

H Washington Post διευκρινίζει πως για να αναιρεθεί το πακέτο αποζημίωσης, πρέπει να αποφασίσουν σχετικά οι μέτοχοι και ο Μασκ.

Όλα τα μέρη καλούνται να συντάξουν μια μορφή τελικής εντολής, για την εφαρμογή της και να υποβάλουν μια κοινή επιστολή που θα προσδιορίζει όλα τα ζητήματα. Για παράδειγμα αν θα γίνει διαπραγμάτευση νέου πακέτου αποδοχών, αν θα αλλάξει η θέση της Tesla ή αν θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης.

Ο Μασκ δήλωσε ότι μπορεί να επιδιώξει να ‘πάει’ την εταιρεία σε άλλη πολιτεία που πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι πιο φιλόξενη για τις επιχειρήσεις. Ανέφερε ως παράδειγμα τη Νεβάδα και το Τέξας.

Το Ντέλαγουερ είναι ένα δημοφιλές μέρος για τις εταιρείες λόγω του βελτιωμένου νομικού του συστήματος. Οι υποθέσεις εκδικάζονται από δικαστές αντί για ενόρκους, ενώ υπάρχει μόνο ένα επίπεδο προσφυγής, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ντέλαγουερ.

Στη Νεβάδα οι νόμοι κάνουν πιο δύσκολες τις μηνύσεις στους διευθυντές. Για να μετακομίσει η Tesla χρειάζεται η ψήφος των μετόχων, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να μην θέλουν τη μετακόμιση της εταιρείας σε πολιτεία όπου έχουν λιγότερη εξουσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα