Τουρκία: Αλλαγή πορείας με μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα

Τουρκία: Αλλαγή πορείας με μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα
Τουρκία AP

Σε αύξηση επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στην πρώτη συνεδρίαση υπό τη νέα της ηγεσία, προχωρώντας σε αλλαγή πολιτικής και εγκαταλείποντας τα μη συμβατικά οικονομικά μέτρα του Ερντογάν.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 650 μονάδες βάσης, από 8,5% στο 15%. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίου έπειτα από 2 χρόνια και 3 μήνες, οι αγορές ωστόσο ανέμεναν ακόμα μεγαλύτερη κίνηση προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, μπορεί να ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου κι άλλες αυξήσεις.

Η απόφαση έχει στόχο «νομισματική σύσφιγξη προκειμένου να χαράξουμε το ταχύτερο δυνατό την πορεία του αποπληθωρισμού» ανέφερε σε μια ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα.

«Η νομισματική σύσφιγξη θα ενισχυθεί όσο χρειάζεται, την κατάλληλη στιγμή και σταδιακά μέχρι να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να συνεχιστεί τους ερχόμενους μήνες.

Η λίρα έπεσε στο νέο ιστορικό χαμηλό των 24,2 έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 650 μονάδες βάσης, καθώς οι αγορές ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως η πεποίθησή του για την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων παραμένει «αμετάβλητη». Παρόλα αυτά, άφησε να εννοηθεί πως είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για την αύξηση των επιτοκίων.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως μια ισχυρή αύξηση του βασικού επιτοκίου θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.

Τουρκική λίρα AP

Ανορθόδοξη πολιτική

Αντίθετα με αυτά που πρεσβεύουν οι κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ερντογάν, που επανεξελέγη στα τέλη Μαΐου για τρίτη θητεία, εκτιμά πως τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Τα δύο τελευταία χρόνια ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια στο πλαίσιο ενός “νέου οικονομικού μοντέλου” που ευνοούσε την αύξηση του ΑΕΠ και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Όμως, η επιλογή αυτή συνέβαλε στην εκτόξευση του πληθωρισμού -που έπεσε κάτω από το όριο του 40% για πρώτη φορά σε δεκαέξι μήνες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- καθώς και στην πτώση της τουρκικής λίρας που έχασε το 80% και πλέον της αξίας της σε σχέση με το δολάριο σε διάστημα πέντε ετών.

Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι αμφισβητούν το επίσημο ποσοστό του πληθωρισμού και εκτιμούν ότι υπερβαίνει το 100%.

Ασκούν επίσης κριτική στην τουρκική κεντρική τράπεζα γιατί ξόδεψε σχεδόν 30 δισ. δολάρια για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι τις προεδρικές εκλογές ωθώντας τα συναλλαγματικά αποθέματα σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2002.

Στις αρχές Ιουνίου, η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση άνω του 7% και έφθασε σε νέα χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ένα δολάριο ανταλλασσόταν χθες, Τετάρτη, με 23,6 τουρκικές λίρες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα