Τουρκία: "Ας αναμετρηθούμε σαν άνδρες" κάλεσε τον Ερντογάν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης

"Ας αναμετρηθούμε σαν άνδρες" κάλεσε τον Ερντογάν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης
"Ας αναμετρηθούμε σαν άνδρες" κάλεσε τον Ερντογάν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης AP

Την αποφυλάκιση του υποψηφίου του κουρδικού κόμματος, ζήτησε ο Μουχαρέμ Ιντζέ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου

Ο υποψήφιος του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Τουρκίας στις προεδρικές εκλογές ζήτησε το Σάββατο την αποφυλάκιση του υποψηφίου του κουρδικού κόμματος, καλώντας τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «μας αφήσει να αναμετρηθούμε σαν άνδρες» στις κάλπες που θα στηθούν τον επόμενο μήνα.

Την Παρασκευή, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) όρισε τον Μουχαρέμ Ιντζέ υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Από την πλευρά του, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του φυλακισμένου πρώην ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

ADVERTISING

Τα μέλη «του HDP είναι επίσης παιδιά αυτού του έθνους, του AKP είναι επίσης παιδιά αυτής της χώρας… Μην κρατάς τον Ντεμιρτάς στη φυλακή. Έλα, ας αναμετρηθούμε σαν άνδρες» είπε ο Ιντζέ ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του στην πόλη Γιάλοβα, όπου πραγματοποίησε την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε διεθνή ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 1,5 χρόνο για κατηγορίες ασφαλείας, επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η διεξαγωγή δίκαιων εκλογών είναι αδύνατη υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που παραμένει σε ισχύ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Ο Ιντζέ προέτρεψε τα μέλη του CHP να στηρίξουν και τους άλλους υποψήφιους που επιζητούν 100.000 υπογραφές προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εκλογές, μεταξύ αυτών την πρώην υπουργό Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ για το κόμμα Iyi Parti.

Το Σάββατο τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν επισήμως τη συγκρότηση μιας εκλογικής συμμαχίας, που στοχεύουν να λειτουργήσει ως ανάχωμα στα σχέδια του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, το CHP, το κόμμα Iyi, το κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα συνυπέγραψαν μια διακήρυξη με την οποία επικύρωσαν την τετραμερή πολιτική συμμαχία τους, τη «Συμμαχία του Έθνους» ("Nation Alliance") όπως την ονόμασαν, και δεσμεύτηκαν να εξαλείψουν την πόλωση, να εδραιώσουν την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και να εγγυηθούν τον σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Η συμμαχία των τεσσάρων κομμάτων αφορά τις βουλευτικές εκλογές, καθώς τα τρία εξ αυτών αποφάσισαν να ορίσουν τον δικό τους υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Από την πλευρά του το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, που κυριαρχεί στο κοινοβούλιο τα τελευταία 16 χρόνια, συμμάχησε με τους υπερεθνικιστές του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ενόψει των πρόωρων εκλογών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εκλογές στην Τουρκία, Τουρκία, Ερντογάν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προεκλογική ομιλία στο Σαράγεβο σχεδιάζει ο Ερντογάν

Εκλογές στη Τουρκία: Η αντιπολίτευση όρισε υποψήφιο τον Μουχαρέμ Ιντσέ

Νέο επεισόδιο στο Αιγαίο: Τουρκικό εμπορικό "ακούμπησε" ελληνική κανονιοφόρο

SHARE:

24Media Network