Τουρκία: Εισήλθαν 60.000 Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία

Τουρκία: Εισήλθαν 60.000 Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία

Σε περίπου 60.000 ανέρχονται οι Κούρδοι της Συρίας που εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος για να διαφύγουν από τους τζιχαντιστές του ΙΚ

Σε περίπου 60.000 ανέρχονται οι Κούρδοι της Συρίας που εισήλθαν κατά το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία διαφεύγοντας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι κατέλαβαν δεκάδες χωριά κοντά στα σύνορα, όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Η Τουρκία άνοιξε ένα τμήμα των συνόρων χθες, Παρασκευή, αφού άμαχοι Κούρδοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους φοβούμενοι ότι επίκειται επίθεση στη μεθοριακή πόλη Άιν αλ-Άραμπ, γνωστή στα κουρδικά ως Κομπάνι.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ απέχουν 15 χιλιόμετρα από την πόλη, σύμφωνα με κούρδο διοικητή που βρίσκεται στο πεδίο της μάχης.

Η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία έχει προκαλέσει εκκλήσεις για βοήθεια από τους Κούρδους της περιοχής που φοβούνται ότι επίκειται σφαγή στο Κομπάνι, το οποίο κατέχει στρατηγική θέση κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν εκκενώσει τουλάχιστον 100 χωριά στη συριακή πλευρά από την Τρίτη που ξεκίνησε η προέλαση των τζιχαντιστών.

"Το Ισλαμικό Κράτος θεωρεί το Κομπάνι κάτι σαν όγκο στο σώμα, θεωρούν ότι εμποδίζει την πορεία τους", είπε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το ΙΚ έχει εκτελέσει τουλάχιστον 11 κούρδους πολίτες, περιλαμβανομένων αγοριών, στα χωριά κοντά στο Κομπάνι τα οποία έχει καταλάβει.

Περισσότεροι από 300 κούρδοι μαχητές πέρασαν στη Συρία από την Τουρκία αργά χθες το βράδυ για να αναχαιτίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών, είπε ο Αμπντουλραχμάν.

Τουλάχιστον 18 μαχητές του Ισλαμικού Μετώπου σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας σε συγκρούσεις με Κούρδους της Συρίας καθώς η τζιχαντιστική οργάνωση κατέλαβε ακόμη περισσότερα χωριά γύρω από την πόλη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

SHARE:

24Media Network