Τουρκία: Έκτακτη σύγκληση της Βουλής για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Τουρκία: Έκτακτη σύγκληση της Βουλής για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Σε ενημερωτικό κείμενο που απεστάλη από την κοινοβουλευτική προεδρία του ΑΚΡ προς τους βουλευτές του κόμματος αναφέρεται ότι τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου πιθανώς θα υποβληθεί στη βουλή το υπόμνημα για τη Λιβύη.

Στις 2 Ιανουαρίου ενδέχεται να συγκληθεί η τουρκική Εθνοσυνέλευση για να συζητηθεί το υπόμνημα για αποστολή στρατού στη Λιβύη, όπως έγινε γνωστό από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, που επικαλείται τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε ενημερωτικό κείμενο που απεστάλη από την κοινοβουλευτική προεδρία του ΑΚΡ προς τους βουλευτές του κόμματος αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τη Λιβύη ενδέχεται τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου του 2019 να υποβληθεί στη βουλή το υπόμνημα για τη Λιβύη και μπορεί την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020 στις 14.00 να συγκληθεί Γενική Συνέλευση της βουλής προς συζήτηση».

ADVERTISING

«Παρακαλούμε όλους τους βουλευτές μας να διευθετήσουν ανάλογα το πρόγραμμά τους και να είναι έτοιμοι να παρευρεθούν στην Γενική Συνέλευση την ημέρα και ώρα που θα οριστεί» συνεχίζει το ενημερωτικό κείμενο.

Η έκτακτη συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μπορεί να ερμηνευτεί και ως «απάντηση» στις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, καθώς την ίδια ημέρα έχει ανακοινωθεί η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στο Zάππειο Μέγαρο.

Ο Ερντογάν στέλνει στη Λιβύη "παραστρατιωτικούς" και ναυτικό

Η Τουρκία όπως και στη Συρία θα χρησιμοποιήσει τους “παραστρατιωτικούς ισλαμιστές” που έχει στρατολογήσει και στη Λιβύη. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε Bloomberg, επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχοι που δε θέλει να ονομάσει, η Άγκυρα εξετάζει να στείλει στη Λιβύη τους "παραστρατιωτικούς ισλαμιστές" που είχαν πολεμήσει μαζί με τον τουρκικό στρατό στη βόρεια Συρία, καθώς και ναυτικό.

Τα τουρκικά στρατεύματα θα εκπαιδεύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις του al-Sarraj. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία και η Άγκυρα θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα, ανέφερε την Παρασκευή ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει στις 8 ή τις 9 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο με το οποίο εγκρίνεται η αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την GNA απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ευθεία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.

Στην Τρίπολη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπεύει να μεταβεί στη λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Ταχίρ Σιγιάλα είχε αργά την Παρασκευή το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπορέλ με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λιβύη.

«Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πρόθεση να επισκεφτεί την Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, μαζί με τους ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας για να έχουν συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάγιεζ αλ Σάρατζ», υπογράμμισε η ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Λιβύη, Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης
SHARE:

24Media Network