Τουρκία: Οι τιμές των σπιτιών στην Κωνσταντινούπολη σε επίπεδα… Μαϊάμι

Τουρκία: Οι τιμές των σπιτιών στην Κωνσταντινούπολη σε επίπεδα… Μαϊάμι
Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη AP

Ο μέσος Τούρκος αντιμετωπίζει την πιθανότητα απόκτησης σπιτιού ως όνειρο θερινής νυκτός.

Την ώρα που η τουρκική οικονομία δοκιμάζεται από τη διαρκή υποτίμηση της λίρας και το θηριώδη πληθωρισμό (επισήμως κοντά στο 70%), η αγορά ακινήτου έχει γίνει για το μέσο Τούρκο άπιαστο όνειρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο σκηνικό πολλαπλών κρίσεων που περιγράφηκε, η αξία των ακινήτων στην Κωνσταντινούπολη ανέβηκε μόνο πέρυσι κατά… 106%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μία τουρκική οικογένεια με νορμάλ μισθούς θα πρέπει να αναβάλλει τα όποια σχέδιά της για αγορά στέγης. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν έσπευσε πριν από τρεις ημέρες να ανακοινώσει μέτρα μεταξύ των οποίων και φθηνά δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας.

Οι τιμές πάντως, ακόμα και έτσι, μοιάζουν απλησίαστες. Στο προάστιο του Μπαγκτσιλάρ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης, οι αξίες των ακινήτων βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα ακόμα και αυτές στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μεγάλο ακίνητο στην εν λόγω περιοχή πουλιόταν περίπου 430.000 δολάρια την ώρα που ανάλογα ακίνητα (σε μέγεθος και παλαιότητα) στο Μαϊάμι δεν ξεπερνούσαν τις 370.000 δολάρια.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι το στεγαστικό πρόβλημα είναι ένας ακόμη μεγάλος μπελάς για τον Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα