Τουρκία: Πρώτο θέμα στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου τα ελληνοτουρκικά

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP PHOTOS/BURHAN OZBILICI

Η Τουρκία σηκώνει και πάλι πολύ ψηλά το ζήτημα των διαφορών της με την Ελλάδα το οποίο θα έχει κεντρική θέση στο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν τη Δευτέρα.

Στην πρώτη θέση της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας θα βρεθεί τη Δευτέρα το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οπως ενημερώνει η τουρκική εφημερίδα Sabah, που απηχεί τις απόψεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το συμβούλιο των Υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης θα συζητήσει κυρίως την υποτιθέμενη μεταφορά στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στη Λέσβο και στη Σάμο και την "παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου".

ADVERTISING

Νωρίτερα, την Κυριακή ρεπορτάζ του πρακτορείου Anadolu, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, δημοσιεύει φωτογραφίες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από drone, κατηγορώντας την Ελλάδα για παράνομες ενέργειες, επαναφέροντας το τουρκικό αφήγημα περί "αποστρατιωτικοποιημένων νησιών".

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από τουρκικό drone UAV και σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κυριακής (25/09), το drone κατέγραψε τη στιγμή της αποβίβασης στρατιωτικού εξοπλισμού από πλοία σε Λέσβο και Σάμο, δραστηριότητα που, όπως αναφέρει "είναι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το UAV που κατέγραψε τα δύο ελληνικά μεταγωγικά πλοία να ταξιδεύουν προς Λέσβο και Σάμο κατέγραψε επίσης την αποβίβαση 23 τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και 18 στην Σάμο. "Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα οχήματα αυτά ήταν ανάμεσα σε αυτά που έχουν σταλεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ" γράφει το Anadolu.

Στη συνέχεια, οι στρατιωτικές πηγές κάνουν λόγο για δύο περιστατικά που σημειώθηκαν στις 18 και 21 Σεπτεμβρίου και, όπως σημειώνουν "ποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το καθεστώς των μη στρατικοποιημένων νησιών".

Οι πηγές αυτές χαρακτήρισαν "μη αποδεκτές" και "επιθετικές" τις ενέργειες της Ελλάδας, μιας χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ, όπως επισημαίνουν και σημειώνουν ότι έγιναν "κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του πνεύματος της βορειοατλαντικής συμμαχίας και αντίθετα με τις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο και σχέσεις καλής γειτονίας".

Το ρεπορτάζ της Sabah από την πλευρά του κάνει λόγο για τις χρόνιες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίες στις οποίες συμπεριλαμβάνει και το status των νησιών του Αιγαίου κάτι που η Ελλάδα δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση.

Υπενθυμίζει τέλος, τη μεγάλη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών το καλοκαίρι του 2020 με αφορμή τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Ερντογάν
SHARE:

24Media Network