Τουρκία: Σε "δίνη" η οικονομία από τους χειρισμούς Ερντογάν

Βουτιά για την τουρκική λίρα
Βουτιά για την τουρκική λίρα AP

Δύο φορές διακόπηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά την βουτία της τουρκικής λίρας, απόρροια της απόφασης Ερντογάν να αποπέμψει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Δύο φορές διακόπηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και ενώ η αξία της τουρκικής λίρας κατέγραψε πολύ μεγάλη πτώση, μετά την αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, σε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα πωλήσεων μετοχών εδώ και χρόνια, ο βασικός δείκτης του Χρηματιστήριου της Κωνσταντινούπολης σημείωνε απώλειες 9%, προκαλώντας τις δύο διακοπές στις συναλλαγές. Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών, στον οποίο συμμετέχουν περισσότερο οι ξένοι επενδυτές, υποχωρούσε 9,5%.

Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε 500 μονάδες βάσης (5 ποσοστιαίες μονάδες) στο 19,06%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου με νόμισμα αναφορά το δολάριο αυξήθηκε 153 μονάδες βάσης στο 7,41%. Το πενταετές CDS (ασφάλιστρο έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Τουρκίας) κατέγραψε άνοδο - ρεκόρ στις 472 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές πουλούσαν, επίσης, μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν διασυνδέσεις με την Τουρκία. Η μετοχή της ισπανικής Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, η οποία κατέχει σχεδόν το 50% των μετοχών της τουρκικής τράπεζας Garanti, βυθίστηκε 6%.

«Η αντικατάσταση του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας αποτελεί μεγάλο πλήγμα της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Τουρκία. Δεν είναι περίεργο που η γεωγραφική εγγύτητα αφήνει την Ευρώπη πιο εκτεθειμένη», έγραψε αναλυτής της RBC Capital Markets.

«Η Τουρκία δίνει την εντύπωση ότι είναι μια χώρα που δεν ακολουθεί κανέναν κανόνα. Δεν υπάρχει πλέον δίκαιο, ούτε δημοκρατία και όλο αυτό έχει αντίκτυπο», δήλωσε ο Άντεμ Ντεμιρτάς, χρηματοοικονομικός σύμβουλος, σε εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης.

«Το να στηρίζει κανείς την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι κλείνει τα μάτια στα λάθη της. Εάν διαπράττονται λάθη, πρέπει να διορθωθούν», δήλωσε ο Σουκρού Κότσακ, κάτοικος της Κωνσταντινουπολης.

Η σπουδή για την πώληση της τουρκικής λίρας με το άνοιγμα των αγορών σήμερα ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη στήριξή της από κρατικές τράπεζες, σύμφωνα με χρηματιστή που έχει γνώση των συναλλαγών.

«Οι αγορές μπορούν να ενθαρρυνθούν κάπως από την επαναδέσμευση πως δεν θε επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και το γεγονός ότι οι κρατικές τράπεζες και πιθανότατα και η κεντρική τράπεζα πουλάνε δολάρια και ώθησαν την ισοτιμία κάτω από τις 8 (λίρες ανά δολάριο)», δήλωσε αναλυτής της BlueBay Asset Management in London.

Θέλοντας να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα διατηρήσει ένα καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης της ισοτιμίας του νομίσματός της, παρά τη δραματική βουτιά της τουρκικής λίρας.

«Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό ελεύθερης αγοράς και θα διατηρήσουμε ένα καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης της ισοτιμίας», ανέφερε ο υπουργός σε ανακοίνωση.

«Θα διατηρήσουμε την οικονομική μας πολιτική έως ότου φθάσουμε σε μια βιώσιμη μείωση του πληθωρισμού», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από την κυβέρνηση θα ενισχύσουν τα «θεμέλιά μας καθώς και την ανθεκτικότητά μας απέναντι σε πιθανούς κραδασμούς».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν, Τουρκική λίρα
SHARE:

24Media Network