Τουρκία: Δια νόμου ο κρατικός έλεγχος των social media

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης AP

Βάσει νόμου οι βασικοί ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twiiter και το Facebook, θα πρέπει να έχουν εκπρόσωπο στην Τουρκία και να υπακούν στις αποφάσεις των τουρκικών δικαστηρίων.

Το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοσχέδιο που επεκτείνει τον έλεγχο των αρχών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, έναν νόμο που προκαλεί ανησυχία στους υπέρμαχους της ελευθερίας της έκφρασης.

Βάσει του νομοσχεδίου οι βασικοί ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twiiter και το Facebook, θα πρέπει να έχουν εκπρόσωπο στην Τουρκία και να υπακούν στις αποφάσεις τουρκικών δικαστηρίων για την απομάκρυνση περιεχομένου υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων, αναφέρει το euronews.

Σύμφωνα με το κυβερνών Κόμμα, στόχος του νομοσχεδίου είναι να σταματήσουν οι προσβολές μέσω διαδικτύου. Στις αρχές Ιουλίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει να ''μπουν σε τάξη'' οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, αφού η κόρη του και ο γαμπρός του έγιναν στόχος προσβλητικών σχολίων στο Twitter.

Όμως το νομοσχέδιο προκαλεί την ανησυχία πολλών χρηστών του διαδικτύου, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να φιμώσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, έναν από τους λίγους χώρους όπου εξακολουθούν να ακούγονται επικριτικές φωνές στην Τουρκία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Facebook
SHARE:

24Media Network