Τουρκία: "Στράβωσε" η φιέστα Ερντογάν στο Νέο Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

O Πύργος Ελέγχου του Νέου Αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης
O Πύργος Ελέγχου του Νέου Αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης AIR TRAFFIC CONTROL TOWER OF ISTANBUL NEW AIRPORT, TURKEY

Μέχρι νεοτέρας αναβάλλεται η μετεγκατάσταση από το Ατατούρκ στο Νέο Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης που ήταν προγραμματισμένη για αυτό το Σαββατοκύριακο

Μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες όλοι, ακόμη και οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, είχαν ενημερωθεί ότι η 29 Οκτωβρίου, εθνική εορτή της Τουρκίας, θα ήταν η ημέρα που η Κωνσταντινούπολη θα άλλαζε κύριο αεροδρόμιο καθώς όλος ο μηχανισμός και οι πτήσεις θα μεταφέρονταν από το Ατατούρκ στο Νέο Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης με τον Ταγίπ Ερντογάν να κόβει την κορδέλα.

Βάσει σχεδιασμού σχεδόν καμία πτήση διεθνούς εταιρείας δεν θα πραγματοποιούνταν το τριήμερο και μόνο η Turkish Airlines θα κάλυπτε την σύνδεση της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας με το εξωτερικό και το εσωτερικό. Πρώτες πτήσεις που θα πραγματοποιούνταν, αυτές με συμβολικό χαρακτήρα για τον πρόεδρο Ερντογάν, προς τα κατεχόμενα της Κύπρου και το αδελφό Αζερμπαϊτζάν.

Στο εσωτερικόυ Νέου Αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης (AP Photo/Emrah Gurel)
Στο εσωτερικόυ Νέου Αεροδρομίου Κωνσταντινούπολης (AP Photo/Emrah Gurel) AP

Νέα ημερομηνία: 31 Δεκεμβρίου


ADVERTISING

Το σχέδιο μπήκε προσωρινά στο συρτάρι και μόλις στις 14 Οκτωβρίου και σε χαμηλούς τόνους υπήρξε ενημέρωση ότι η μετακόμιση στο “μεγαλύτερο, κάτω από μία στέγη, αεροδρόμιο του κόσμου” αναβάλλεται για τις 31 Δεκεμβρίου. Έως τότε από το Νέο Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης (σ.σ. δεν έχει διευκρινισθεί εάν είναι προσωρινή ή οριστική επωνυμία) θα πραγματοποιείται ένας μικρός αριθμός τοπικών πτήσεων κυρίως για "εσωτερική κατανάλωση" καθώς πέρα από τα όποιες δοκιμές χρειάζονται να γίνουν η παράλληλη λειτουργία και ασύμφορη είναι και μη λειτουργική ειδικά σε ότι αφορά τις μετεπιβιβάσεις.

Από παλίοτερη επίσκεψη δημοσιογράφων και φωτογράφων στο Νέο Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Από παλίοτερη επίσκεψη δημοσιογράφων και φωτογράφων στο Νέο Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Ένας από τους βασικούς λόγους της αναβολής είναι η καθυστέρηση στις εργασίες λόγω απεργιών από τους εργαζόμενους που διεκδικούσαν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ίδια η τουρκική κυβέρνηση από την έναρξη των εργασιών έως τον περασμένο Φεβρουάριο 27 εργαζόμενοι έχασαν την ζωή τους κατά την κατασκευή του έργου.

Πάντως δεν είναι λίγες οι φωνές στην γειτονική χώρα που θεωρούν ότι η νέα ημερομηνία μετακόμισης (31 Δεκεμβρίου) μπορεί να οδηγήσει σε νέο φιάσκο καθώς οι καιρικές συνθήκες στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι και οι καλύτερες για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα πολύ περισσότερο στην καρδία της εορταστικής περιόδου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ερντογάν, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τουρκία: Συλλήψεις εκατοντάδων εργαζόμενων στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Τον Οκτώβριο εγκαινιάζεται το τρίτο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη

SHARE:

24Media Network