Τουρκική προεδρία: “Δεν θα αφήσουμε το Ισλαμικό Κράτος να επανέλθει στη Συρία”

Τουρκική προεδρία: “Δεν θα αφήσουμε το Ισλαμικό Κράτος να επανέλθει στη Συρία”
Τουρκικά στρατεύματα στη Συρία.jpg AP

"Η Τουρκία θα συνεχίζει να μάχεται εναντίον του Ντάες και δεν θα το αφήσει να επανέλθει είτε με τη μία είτε με την άλλη μορφή", ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα αφήσει» την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να επανέλθει στη Συρία, καθώς μια σχεδιαζόμενη από την Άγκυρα επιχείρηση εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής, που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, προκαλεί φόβους για μια επιστροφή της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

«Η Τουρκία θα συνεχίζει να μάχεται εναντίον του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) και δεν θα το αφήσει να επανέλθει είτε με τη μία είτε με την άλλη μορφή», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες βράδυ ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει «σύντομα» στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία και ότι τα στρατεύματά τους που βρίσκονται στη χώρα θα εγκαταλείψουν την περιοχή όπου θα διεξαχθεί η επιχείρηση αυτή εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ο Λευκός Οίκος έκανε αυτή την ξαφνική ανακοίνωση ενημερώνοντας για την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Καλίν είπε πως σκοπός της Άγκυρας είναι να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» προκειμένου να διαχωριστούν τα τουρκικά σύνορα από τις θέσεις των YPG στη Συρία και να επιτραπεί η επιστροφή Σύρων προσφύγων που τώρα βρίσκονται στην Τουρκία.

Οι YPG ήταν η αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά του ΙΚ με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών, όπως η Γαλλία.

Όμως η Τουρκία θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική» οργάνωση λόγω των δεσμών που υποστηρίζει πως έχουν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγει αιματηρό ανταρτοπόλεμο στο τουρκικό έδαφος από το 1984.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία μπορεί να εξαπολυθεί ανά πάσα στιγμή και πως η αμερικανική αποχώρηση έχει αρχίσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα