Τουρκικός στρατός: Παρουσία σε 11 χώρες και τρεις ηπείρους

Τουρκικός στρατός: Παρουσία σε 11 χώρες και τρεις ηπείρους
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τούρκοι στρατιωτικοί AP

Με την απόφαση για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη προστίθεται ακόμη μία χώρα στον κατάλογο αυτών στις οποίες η Τουρκία έχει στρατιωτική εκπροσώπηση.

Μόλις ο πρώτος Τούρκος στρατιώτης πατήσει επίσημα το πόδι του στη Λιβύη, η χώρα της βορείου Αφρικής θα γίνει η 11η στην οποία η Τουρκία θα έχει στείλει έστω και έναν εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεών της.

Οι Τούρκοι υπολογίζουν, μάλιστα, τις χώρες αυτές σε 12 καθώς λογίζουν ως ξεχωριστή κρατική οντότητα το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου, τεχνητό δημιούργημα της βίαιης εισβολής του 1974.

Αυτήν την ώρα η Τουρκία έχει στρατεύματα (για διάφορους λόγους) στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στο Κατάρ, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Ιράκ, στη Συρία (φυσικά), στην Αλβανία, στο Λίβανο, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και στο Κόσοβο.

Στο Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο η Τουρκία έχει εξαιρετικές σχέσεις, εδρεύουν 70 στελέχη του τουρκικού στρατού που εκπαιδεύουν αντίστοιχα στελέχη των Αζέρων.

Στη Βοσνία υπηρετούν 239 Τούρκοι στρατιωτικοί (σε έξι διαφορετικά σημεία) ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το Κόσοβο είναι 400.

Στο Κατάρ, στην τουρκική στρατιωτική βάση, βρίσκονται 300 στρατιωτικοί και 3000 άνθρωποι ως πολιτικό πρόσωπο και στη Σομαλία άλλοι 200 στρατιωτικοί.

Σε όλες τις χώρες στις οποίες δίνουν το παρών τουρκικά στρατεύματα υπάρχει -εννοείται-και έντονο μουσουλμανικό στοιχείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα