Κατηγορούνται για συνωμοσία

Κατηγορούνται για συνωμοσία

Βαριές κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε πέντε δημοσιογράφους στην Τουρκία. Οι αρχές τους εμπλέκουν με την υπόθεση "Εργκενεκόν". Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που βλέπει οργανωμένη προσπάθεια φίμωσης του τύπου

Κατηγορίες για συμμετοχή τους στη συνωμοσία Εργκενεκόν για την ανατροπή της μετριοπαθούς ισλαμικής κυβέρνησης απαγγέλθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε πέντε Τούρκους δημοσιογράφους, την επαύριο της απαγγελίας ανάλογου κατηγορητηρίου κατά άλλων δύο δημοσιογράφων, στα πλαίσια της ίδιας υπόθεσης που έχει προκαλέσει αναταραχή στην πολιτική ζωή της χώρας.

Οι πέντε δημοσιογράφοι είχαν τεθεί σε προσωρινή κράτηση μετά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και κατέληξε στη σύλληψη 10 ατόμων, στην πλειονότητά τους δημοσιογράφων.

Ο δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός Γιαλτσίν Κιουτσούκ περιλαμβάνεται μεταξύ των υπόπτων, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκε το κατηγορητήριο και οδηγήθηκαν στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Την Κυριακή απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον δύο γνωστών Τούρκων δημοσιογράφων, των Νεντίμ Σενέρ και Αχμέτ Σικ, οι οποίοι συνελήφθησαν επίσης την Πέμπτη.

Η αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα του Τύπου διαβλέπει σε τούτην την επιχείρηση, που από την απαρχή της υπόθεσης, το 2007, έχει οδηγήσει στη σύλληψη εκατοντάδων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, ως μία παρατεταμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπνίξει κάθε διαφορετική πολιτική φωνή.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης τόνισε πως οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν για την αρθρογραφία τους αλλά εξαιτίας "πειστηρίων που δεν μπορούν να δημοσιευθούν".

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στον Τύπο και στην ελευθερία της έκφρασης, σε μία χώρα όπου 61 δημοσιογράφοι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα και χιλιάδες άλλοι αποτελούν αντικείμενο ερευνών.

SHARE:

24Media Network