Τραμπ: Απαλλάχθηκε για την υποκίνηση της επίθεσης στο Καπιτώλιο

Τραμπ: Απαλλάχθηκε για την υποκίνηση της επίθεσης στο Καπιτώλιο
Ο Ντόναλντ Τραμπ AP

Με ψήφους 57-43 η αμερικανική Γερουσία απάλλαξε τον Ντόναλντ Τραμπ από την κατηγορία της υποκίνησης της επίθεσης στο Καπιτώλιο.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε το Σάββατο την απαλλαγή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την κατηγορία της υποκίνησης της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Με ψήφους 57-43 η Γερουσία απαλλάσσει τον πρώην Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, για την καταδίκη του οποίου χρειάζονταν 67 ψήφοι.

Στην επίθεση ο Τραμπ

Aμέσως μετά ο Τραμπ δήλωσε: “Είναι θλιβερή διαπίστωση ότι ένα πολιτικό κόμμα της Αμερικής υποτιμά το κράτος δικαίου και μετατρέπει τη δικαιοσύνη σε εργαλείο πολιτικής εκδίκησης αλλά και καταστολής εναντίον ανθρώπων που δεν συμφωνεί με τη γνώμη τους. Ολα στο πλαίσιο του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία της χώρας μας. Θα είμαι πάντα υπερασπιστής του ακλόνητου κράτους δικαίου, των ηρώων της επιβολής του νόμου αλλά και του δικαιώματος των Αμερικανών να διαβουλεύονται ειρηνικά για τα καθημερινά τους ζητήματα χωρίς μίσος”.

“Τους μήνες που έρχονται, θα έχω πολλά πράγματα να μοιραστώ μαζί σας και ανυπομονώ να συνεχίσουμε την απίθανη περιπέτειά μας για το μεγαλείο της Αμερικής, πρόσθεσε χωρίς όμως να δώσει διευκρινήσεις για το πώς οραματίζεται το πολιτικό του μέλλον.

Ο Τραμπ επίσης ευχαρίστησε τους συνηγόρους του και “όλους τους Αμερικανούς Γερουσιαστές και τα Μέλη του Κογκρέσου για την αφοσίωσή τους στο Σύνταγμα που όλοι σεβόμαστε και στις ιερές νομικές αρχές”.

Αντιθέτως, ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της πλειψηφίας της Γερουσίας χαρακτήρισε την απόφασης της απαλλαγής του πρώην προέδρου ως απόφαση “μη αμερικανική, προσβλητική για τους πατριώτες που έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία μας ανά τους αιώνες”.

O επικεφαλής της μειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ δεν χαρίστηκε στον Τραμπ: “Οσοι επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο είχαν τροφοδοτηθεί με ψέματα από τον πιο ισχυρό άνθρωπο στη Γη. Επειδή ήταν θυμωμένος που έχασε τις εκλογές. Οι ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ συνιστούν επαίσχυντη εγκατάλειψη καθήκοντος” τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός.

Υπενθυμίζεται ότι για την καταδίκη του Τραμπ ήταν απαραίτητο να ψηφίσουν υπέρ τα 2/3 της Γερουσίας πράγμα που δεν συνέβη αν και επτά Ρεπουμπλικάνοι έσπασαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν υπέρ της ενοχής Τραμπ. Μεταξύ αυτών και ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία το 2012, Μιτ Ρόμνεϊ.

Ηταν τέλος η δεύτερη απαλλαγή του Τραμπ σε παρόμοια διαδικασία μέσα σε 12 μήνες. Ο πρώην πρόεδρος ήταν ο μοναδικός πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που παραπέμφθηκε δύο φορές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα