Τραμπ: Είμαι πολύ θλιμμένος για τη Βενεζουέλα

President Donald Trump speaks at the Interior Department in Washington, Wednesday, April 26, 2017, before signing an Antiquities Executive Order. The president is asking for a review of the designation of tens of millions of acres of land as "national monuments." (AP Photo/Carolyn Kaster)
President Donald Trump speaks at the Interior Department in Washington, Wednesday, April 26, 2017, before signing an Antiquities Executive Order. The president is asking for a review of the designation of tens of millions of acres of land as "national monuments." (AP Photo/Carolyn Kaster) AP

"Η κατάσταση εκεί είναι χαοτική", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ανησυχία των ΗΠΑ για την επιθυμία της χώρας να αποχωρήσει από τον ΟΑΚ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την Πέμπτη τη θλίψη του για την κατάσταση που επικρατεί στην Βενεζουέλα, η οποία συγκλονίζεται από τις αρχές Απριλίου από διαδηλώσεις κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, κατά την διάρκεια των οποίων περίπου τριάντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Η κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι χαοτική», δήλωσε ο Τραμπ έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου κατά την συνάντησή του στο Οβάλ Γραφείο με τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι. «Είμαι πολύ θλιμμένος για την Βενεζουέλα, είναι πολύ θλιβερό να βλέπουμε τι συμβαίνει στην Βενεζουέλα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

ADVERTISING

Την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες ανακοίνωσε ότι το Καράκας ξεκίνησε την διαδικασία αποχώρησης από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Το Καράκας έχει κατηγορήσει το Μπουένος Άιρες, την Μπογκοτά, το Μεξικό και την Μπραζίλια ότι δρουν συντονισμένα υπέρ μιας επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας της για να υπηρετηθούν «τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον».

Η ανακοίνωση της Ροδρίγκες ήρθε έπειτα από την ανακοίνωση του Οργανισμού ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση για να συζητήσουν την κατάσταση στην Βενεζουέλα.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του Μαδούρο, ο οποίος διεμήνυσε την Τρίτη ότι αν λάβει χώρα η συνάντηση των ΥΠΕΞ, η Βενεζουέλα θα αποχωρήσει από τον διεθνή αμυντικό Οργανισμό.

Αργά την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για το σχέδιο αποχώρησης της Βενεζουέλας από τον ΟΑΚ, σημειώνοντας πως η αποχώρηση είναι μια διαδικασία διάρκειας δύο ετών, στο τέλος της οποίας η θητεία του προέδρου Μαδούρο μπορεί να έχει λήξει.

«Επιθυμούμε να τους δούμε να παραμένουν στο ΟΑΚ, αλλά μόνο στην περίπτωση που τηρούν τις προδιαγραφές του Οργανισμού», είπε ο Τόνερ στους δημοσιογράφους.

(Φωτό: AP Photo/Carolyn Kaster)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, ΗΠΑ, Βενεζουέλα

24Media Network