Τραμπ για το σχέδιο για τη Μ. Ανατολή: Τεράστιο βήμα προς την ειρήνη

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου κατά την παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, στον Λευκό Οίκο
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου κατά την παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, στον Λευκό Οίκο AP

Το ειρηνευτικό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, έχοντας στο πλάι του τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Το σχέδιο θα αποτελέσει βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη το πολυαναμενόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για ένα "τεράστιο βήμα προς την ειρήνη", το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Οι Παλαιστίνιοι "αξίζουν μια καλύτερη ζωή" τόνισε επίσης ο Τραμπ μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, το "πιο λεπτομερές" που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

"Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη", τόνισε ο Τραμπ

Όπως ανέφερε, το αμερικανικό σχέδιο προσφέρει μια ρεαλιστική λύση των δύο κρατών, σημειώνοντας πως είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο που πρότειναν παλιότερες αμερικανικές κυβερνήσεις. Όπως επεσήμανε, το σχέδιο "θα υπερδιπλασιάσει το παλαιστινιακό έδαφος και θα παράσχει μια παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ", τονίζοντας ωστόσο ότι στο πλάνο του η Ιερουσαλήμ "θα παραμείνει η αδιαίρετη και πολύ σημαντική πρωτεύουσα του Ισραήλ". 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια επιτροπή θα συγκροτηθεί για να καταρτίσει έναν πιο λεπτομερή χάρτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μέση Ανατολή, Τραμπ, Ισραήλ, Παλαιστίνη, ΗΠΑ
SHARE: