Τραμπ για πυρκαγιές στην Καλιφόρνια: “Δεν νομίζω ότι η επιστήμη γνωρίζει”

Τραμπ για πυρκαγιές στην Καλιφόρνια: “Δεν νομίζω ότι η επιστήμη γνωρίζει”
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται μια γειτονιά που επλήγη από τις πυρκαγιές, Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018, California AP

"Δεν νομίζω ότι η επιστήμη γνωρίζει" για την υπερθέρμανση του πλανήτη. "Θα αρχίσει να δροσίζει, απλά παρακολουθείστε", είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή σε μια επίσκεψη στην Καλιφόρνια που κατασράφηκε σε μεγάλο βαθμό από πυρκαγιές, λέγοντας σε έναν αξιωματούχο “δεν νομίζω ότι η επιστήμη γνωρίζει” για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

“Θα αρχίσει να δροσίζει [το κλίμα], απλά παρακολουθείστε”, είπε ο κ. Τραμπ αφού του ζητήθηκε να μην “αγνοήσει την επιστήμη”.

Οι πυρκαγιές σε πολλές πολιτείες έκαψαν τεράστιες εκτάσεις γης και σκότωσαν τουλάχιστον 36 άτομα από τις αρχές Αυγούστου.

Ο Τζορτζ Κόμπλ περπατάει στα απομεινάρια του σπιτιού του που καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2020, στο Oregon. AP

Οι επιστήμονες λένε ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν αυξήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, αλλά ο κ. Τραμπ κατηγόρησε την κακή διαχείριση των δασών για τις πυρκαγιές που έκαψαν σχεδόν 2 εκατομμύρια εκτάρια γης στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την πολιτεία της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το BBC.

Στο μεταξύ, έξι από τις 20 μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί στην Καλιφόρνια συνέβησαν φέτος. Στο Όρεγκον, οι πυρκαγιές έκαψαν σχεδόν το διπλάσιο του μέσου όρου των ετήσιων απωλειών σε μια εβδομάδα.

Στην Καλιφόρνια, μια παρατεταμένη ξηρασία κατά την τελευταία δεκαετία σκότωσε εκατομμύρια δέντρα, μετατρέποντάς τα σε ισχυρό καύσιμο για τις πυρκαγιές. Οι ορεινές περιοχές που είναι συνήθως πιο δροσερές και υγρότερες έχουν στεγνώσει πιο γρήγορα το καλοκαίρι, αυξάνοντας το πιθανό φορτίο καυσίμου.

Η Desiree Pierce κλαίει καθώς επισκέπτεται το σπίτι της που καταστράφηκε από πυρκαγιά, την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020, στο Oregon. AP

Κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ – ο οποίος εμφατικά αρνήθηκε την κλιματική αλλαγή – επανέλαβε το επιχείρημά του σχετικά με τη διαχείριση των δασών καθώς συναντήθηκε με αξιωματούχους της Καλιφόρνιας που συμμετείχαν στη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές.

Η κλιματική αλλαγή, πάντως, βρίσκεται στο επίκεντρο της προεδρικής εκστρατείας. Ο υποψήφιος της Δημοκρατικής προεδρίας Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Τραμπ “εμπρηστή του κλίματος”.

Ο πρόεδρος Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης ότι άλλες χώρες δεν είχαν αντιμετωπίσει το ίδιο επίπεδο δασικών πυρκαγιών, αγνοώντας τις μεγάλες καταστροφές στην Αυστραλία και το τροπικό δάσος του Αμαζονίου τα τελευταία χρόνια που οι ειδικοί απέδωσαν στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

Δεν προκαλεί εντύπωση ότι απέκοψε τις ΗΠΑ από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού, η οποία δέσμευε τις ΗΠΑ και άλλες 187 χώρες να διατηρήσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα