Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Τραμπ και Ομπάμα διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη τους

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Τραμπ και Ομπάμα διασταύρωσαν ξανά τα ξίφη τους
Ντόναλντ Τραμπ και Μπαράκ Ομπάμα σε μια πολύ αμήχανη συνάντηση - Φωτό αρχείου AP

Ο πρώην και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχουν την καλύτερη γνώμη ο ένας για τον άλλο και ως εκ τούτου ούτε καν την καλύτερη τυπική σχέση. Και οι δύο ρίχτηκαν στον προεκλογικό αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές με μεγάλο ζήλο, αφού φέτος το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχτηκε στην μάχη των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, όσο κανένας άλλος προκάτοχός του στο παρελθόν, οργώνοντας κυριολεκτικά τη χώρα προς άγραν ψήφων. Το διακύβευμα στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές είναι μεγάλο, αφού η ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς είναι μεγάλο και θα μπορούσε να καθορίσει τόσο το υπόλοιπο της θητείας του, όσο και την πρόθεσή του να διεκδικήσει ακόμη μια θητεία το 2020. Διόλου τυχαία, οι Δημοκρατικοί στο αντίπαλο στρατόπεδο έριξαν επίσης στην προεκλογική αρένα το μεγάλο όπλο τους που δεν είναι άλλο απο τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ βγήκε από την εφεδρεία του και σε μία σπάνια κινητοποίηση για τα αμερικανικά πολιτικά πράγματα επιδιώξει από την πλευρά του να οδηγήσει στις κάλπες τόσο τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, όσο και τους αναποφάσιστους ή δυσαρεστημένους ψηφοφόρους από την κατεύθυνση που έχει πάρει η χώρα την τελευταία διετία.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ο Ομπάμα μπορεί να κατανοήσει καλύτερα από τον καθένα την αγωνία του Ντόναλντ Τραμπ. Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010 ένιωσε “καυτή” την ανάσα των Ρεπουμπικάνων, με το υπερσυντηρητικό έως και ακροδεξιό κίνημα του Tea Party, να δείχνουν τι επρόκειτο να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια και την ισορροπία των δυνάμεων έτσι όπως διαμορφώθηκε έκτοτε να του δημιουργεί προβλήματα στη θητεία του.

Έχοντας αναλάβει για τους Δημοκρατικούς έναν ρόλο που μέχρι πρότινος είχε ως “πρώην” ο Μπιλ Κλίντον, ο Μπαράκ Ομπάμα επέστρεψε εκ νέου στα κοινά μιλώντας και παίρνοντας θέση υπέρ των Δημοκρατικών υποψηφίων.

“Είμαι εδώ για έναν απλό λόγο: για να σας ζητήσω να πάτε να ψηφίσετε” είπε σε οπαδούς του κόμματος στην Ατλάντα, σε μία ομιλία υπέρ της Στέισι Έιμπραμς, της γυναίκας φιλοδοξεί να γράψει ιστορία ως η πρώτη Αφροαμερικανή κυβερνήτης της Τζόρτζια.

“Οι συνέπειες της αποχής είναι βαριές, επειδή η Αμερική βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Διακυβεύονται οι αξίες της χώρας μας”, είπε δίνοντας δραματικό τόνο στην ομιλία του και αποφεύγοντας ακόμη και να ξεστομίσει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο απέναντι στρατόπεδο, ο Ντόναλντ Τραμπ απολαμβάνει – παρά τις φωνές που ακούγονται κατά καιρούς – την αποδοχή των Ρεπουμπλικάνων. Είναι άλλωστε ο άνθρωπος που τους επανέφερε μετά από οκτώ χρόνια στο Λευκό Οίκο, αλλά και ο δημοφιλέστερος πολιτικός στους κόλπους του κόμματος, παρά την κατρακύλα του στις δημοσκοπήσεις. Διόλου τυχαία, έχει χαρακτηρίσει τις εκλογές ως “δημοψήφισμα” για τον ίδιο, στέλνοντας διπλό μήνυμα τόσο στους Δημοκρατικούς όσο και στο ίδιο του το κόμμα, αφού ο ίδιος έχει διατρανώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Ακολουθώντας τους γνώριμους τόνους της πολεμικής ρητορικής του, είπε σε προεκλογική συγκέντρωση: “Ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και λιγότερη εγκληματικότητα”, ενώ αντίθετα “Ένα μπλε κύμα (σ.σ. το χρώμα του Δημοκρατικού κόμματος) ισοδυναμεί με κύμα εγκληματικότητας και ένα κόκκινο κύμα (σ.σ. το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων) ισοδυναμεί με δουλειές και ασφάλεια”.

Δεν παρέλειψε δε να εξαπολύσει και τα πυρά του κατά του προκατόχου του, τον οποίο αποκάλεσε “Μπαράκ Χ. Ομπάμα”, σε μια εμφανή προσπάθεια να θυμίσει στους πλέον ακραίους και φανατικούς ψηφοφόρους του ότι το μεσαίο όνομα του πρώην προέδρου  “Χουσέιν”. Και όπως πάντα δεν έλειψαν και οι ειρωνείες “τον έβλεπα σήμερα, δεν είχε πολύ κόσμο στην συγκέντρωσή του”… 

Η κάλπη θα δείξει ποιός δικαιώθηκε τελικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα