Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Η κρίσιμη αναμέτρηση μετατρέπεται σε δημοψήφισμα για τον Τραμπ

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Η κρίσιμη αναμέτρηση μετατρέπεται σε δημοψήφισμα για τον Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP

Δεν είναι απλά μια ακόμη ένδειξη μεγαλομανίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, φοβούμενος ότι μια δυναμική επιστροφή των Δημοκρατικών θα ήταν καταστροφική για τη θητεία του, δηλώνει ευθαρσώς ότι οι ενδιάμεσες εκλογές θα είναι "δημοψήφισμα" για τον ίδιο.

Αντιμέτωπος με το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ της προεδρικής θητείας του βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Εν μέσω ενός κλίματος πρωτοφανούς πόλωσης, η αβεβαιότητα για το τι θα βγάλει η κάλπη από τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ είναι μεγάλη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλές αναμετρήσεις θα κριθούν στο νήμα: Οι μεν Δημοκρατικοί διατηρούν ένα προβάδισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία.

Παραδοσιακά, οι ενδιάμεσες εκλογές που γίνονται στο μέσο κάθε προεδρικής θητείας αποτελούν και το πιο ενδεικτικό πολιτικό βαρόμετρο για το πως τα πάει ο τρέχων ένοικος του Λευκού Οίκου. Και τούτο διότι ανανεώνεται ένα τμήμα των μελών του Κογκρέσου γεγονός που μπορεί κάθε φορά να ανατρέψει τις υφιστάμενες πολιτικές ισορροπίες και τους συσχετισμούς δυνάμεων,

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ειδικά φέτος, ο Ντόναλντ Τραμπ μετείχε πιο ενεργά από κάθε άλλο προκάτοχό του στην προεκλογική εκστρατεία. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι μια αλλαγή συσχετισμών υπέρ των Δημοκρατικών θα μπορούσε – πιο εύκολα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν – να οδηγήσει ακόμη και στην καθαίρεσή του, να σηματοδοτήσει ένα μπαράζ ερευνών σε βάρος του και στην καλύτερη των περιπτώσεων να κάνει πάρα πολύ δύσκολη την υπόλοιπη θητεία του. Πράγμα που δεν επιθυμεί καθόλου, δεδομένου ότι διακαής πόθος του είναι να είναι ξανά υποψήφιος το 2020, θεωρώντας μάλιστα δεδομένη την επανεκλογή του.

Στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για τον ίδιο τα πράγματα θα είναι ήδη πολύ πιο δύσκολα, στην περίπτωση που κερδίσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, τότε θα γίνουν αφόρητα.

“Είναι δημοψήφισμα για εμένα”

«Δεν είμαι στο ψηφοδέλτιο, όμως στην πραγματικότητα είμαι, επειδή πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για εμένα», είναι μια από τις πρωτοφανείς δηλώσεις του στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην οποία πήρε μέρος.

Τις τελευταίες ημέρες φρόντισε δε να κινητοποιήσει τη βάση των πιο σκληροπυρηνικών οπαδών του, με ακραίες συχνά δηλώσεις, όπως πχ για το μεταναστευτικό.

Ο Τραμπ ευελπιστεί να ανακόψει το ρεύμα των Δημοκρατικών που επίσης έχουν κινήσει γη και ουρανό για να ανακόψουν την επέλαση Τραμπ. «Οι εκλογές αυτές θα είναι πολύ αμφίρροπες. Η Γερουσία εμφανίζεται πολύ ελπιδοφόρα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τραμπ.

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, που συνήθως είναι συγκρατημένη, αυτή τη φορά δεν δίστασε να δείξει την αισιοδοξία της: «Θα κερδίσουμε», διαβεβαίωσε μιλώντας στο CBS. «Οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν τη Βουλή. Και αν έχουμε μια μεγαλύτερη νίκη, στη Γερουσία, στις θέσεις των κυβερνητών, θα είναι μια σπουδαία νύχτα για την Αμερική», πρόσθεσε. Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν αφήνουν περιθώριο για τέτοια αισιοδοξία.

Τι ψηφίζουν οι Αμερικανοί

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (51-49) και οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να λύσουν μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση: μόνο το ένα τρίτο των εδρών ανανεώνεται σε αυτές τις εκλογές.

Την Τρίτη, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 35 γερουσιαστές. Οι 26 από αυτές τις έδρες ανήκουν αυτή τη στιγμή στους Δημοκρατικούς και οι περισσότερες είναι σε Πολιτείες που στις εκλογές του 2016 ψήφισαν μαζικά υπέρ του Τραμπ.

Στη Βουλή, που θα ανανεωθεί στο σύνολό της, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Δημοκρατικούς αλλά για 30 έδρες το αποτέλεσμα παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπο.

Ο ιστότοπος FiveThirtyEight, που ειδικεύεται στις εκλογικές προβλέψεις, τους δίνει έξι στις επτά πιθανότητες να κερδίσουν την πλειοψηφία. Η δυναμική αυτή είναι ακριβώς αντίστροφη για τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν έξι στις επτά πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο του σώματος.

Από τις 36 αναμετρήσεις για την ανάδειξη κυβερνητών, πολλές αναμένεται ότι θα είναι επίσης αμφίρροπες.

Ακόμη και αν δεν εκλεγούν πάντως, κάποιοι υποψήφιοι έχουν ήδη γράψει ιστορία: ο Άντριου Γκίλαμ είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που διεκδικεί τη θέση του κυβερνήτη στη Φλόριντα ενώ η Στέισι Έιμπραμς είναι η πρώτη μαύρη υποψήφια κυβερνήτρια σε όλες τις ΗΠΑ Για τη Γερουσία, μια δημοσκόπηση του Fox News για πέντε αμφίρροπες Πολιτείες δείχνει επίσης ότι το αποτέλεσμα είναι αδύνατον να προβλεφθεί.

Οι τρεις από τις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις (στην Αριζόνα, το Μισούρι και την Ιντιάνα) μπορεί “να πάνε στη μία ή την άλλη πλευρά”, σύμφωνα πάντα με το δίκτυο. Και, μολονότι στο Τενεσί και τη Βόρεια Ντακότα οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται, “ο ενθουσιασμός των Δημοκρατικών μπορεί να καλύψει αυτό το έδαφος”.

Στο Τέξας, ο Δημοκρατικός που έχει αναδειχθεί σε πολιτικό σταρ, ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ, υπολείπεται κατά 6,5 μονάδες του Ρεπουμπλικανού Τεντ Κρουζ για τη Γερουσία, αλλά δεν το βάζει κάτω. “Περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε όλους τους Τεξανούς”, έγραψε στο Twitter, στα ισπανικά, προκειμένου να κινητοποιήσει τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους της Πολιτειας αυτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα