Τραμπ: Πώς καθαιρείται ένας πρόεδρος σε 10 μέρες

Τραμπ: Πώς καθαιρείται ένας πρόεδρος σε 10 μέρες
AP Photo/Evan Vucci, File

Την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ ζητούν τη Δευτέρα οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Γράφει αρνητική ιστορία ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. Ποια η διαδικασία και το ενδεχόμενο να χάσει κάθε του αξίωμα.

Σημαντική μέρα η Δευτέρα (11/01) για το πολιτικό σκηνικό των Ηνωμένων Πολιτικών, με τους Δημοκρατικούς να επιχειρούν να επουλώσουν τις πληγές που του δημιούργησαν οι ντροπιαστικές εικόνες της περασμένης Τετάρτης στο Καπιτώλιο, αποτελώντας κηλίδα στη Δημοκρατία και τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Το κόμμα των Δημοκρατικών, λοιπόν, καταθέτει πρόταση μομφής κατά του Ντόναλντ Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, λιγότερες από 10 ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του.

Οι πιέσεις ηγετικών στελεχών των Δημοκρατικών, στην οποία πρωτοστάτησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αλλά και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ φέρνουν την εισαγωγή νόμου στη Βουλή μέσω του οποίου θα ζητήσουν την αποπομπή του Ρεπουμπλικανού προέδρου, για δεύτερη φορά στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του.

Στα άρθρα μομφής που συντάχθηκαν από τους Δημοκρατικούς βουλευτές Ντέιβιντ Σίσιλιν, Τεντ Λιου και Τζέιμι Ράσκιν μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Τραμπ αναφέρεται η υποκίνηση πράξεων βίας από τον Ρεπουμπλικάνο, καθώς και μία συνομιλία του με τον υπουργό Εσωτερικών της Πολιτείας της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, στην οποία ο ζητούσε από τους εκλογικούς αξιωματούχους της Πολιτείας να “βρουν” σχεδόν 11.000 ψήφους για να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές στην Τζόρτζια.

“Ιστορία” με μελανά γράμματα

Η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος και της νίκης του Μπάιντεν, μα ακόμη περισσότερο η υποκίνηση της βίας που έφερε χάος εντός του Καπιτωλίου και προκάλεσε τον θάνατο ενός αστυνομικού και τεσσάρων ακόμη ανθρώπων φέρνουν, λοιπόν, τον Ντόναλντ Τραμπ αντιμέτωπο με ένα κατηγορητήριο για παράβαση καθηκόντων και με απώλεια του αξιώματός του πριν ολοκληρωθεί η θητεία του. Αρχικά, αυτό δεν σημαίνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να χάσει μια για πάντα κάθε αξίωμα ακόμη κι αν ολοκληρωθεί η θητεία του, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όπου έχει οριστεί και η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Αρχικά, αξίζει να τονιστεί πως ο Τραμπ έχει καταφέρει ήδη να κάνει αρνητικό ρεκόρ. Το 2019 είχε ήδη συμπεριλάβει το όνομά ου σε ένα “μαύρο” κεφάλαιο της πολιτικής ιστορίας της χώρας, καθώς έγινε μόλις ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ που ήρθε αντιμέτωπος με την καθαίρεση.

Ωστόσο, ο ένοικος του Λευκού Οίκου λαμβάνει πλέον αρνητική “πρωτοκαθεδρία”, αφού γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που έρχεται αντιμέτωπος με την καθαίρεση. Αχρείαστο να σημειωθεί το αρνητικό ρεκόρ που θα έχει “πετύχει”, αν όντως χάσει το αξίωμά του, πράγμα που δεν έχει βιώσει ξανά η πολιτική ζωή των ΗΠΑ και κανένας άλλος πρόεδρος της χώρας.

Να θυμίσουμε εδώ, πως η προηγούμενη πρόταση μομφής που έγινε κατά του Τραμπ ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 με την κατηγορία ότι πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν. Ωστόσο, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία τον απήλλαξε από τις κατηγορίες τον Φεβρουάριο του 2020.

Μπορεί να χάσει οποιοδήποτε μελλοντικό αξίωμα

Αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο και παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Τζο Μπάιντεν, έστω και εν τη απουσία του, ο Τραμπ θα έχει ολοκληρώσει (;) μία θητεία με αρκετά μελανά σημεία. Οι δύο προτάσεις μομφής είναι τα πιο έντονα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η έκβαση της δίκης να του στερήσει και οποιοδήποτε αξίωμα στο μέλλον. Σε περίπτωση που ο Ρεπουμπλικάνος καταδικαστεί, η Γερουσία μπορεί να ψηφίσει και να απαγορεύσει να ασκήσει οποιοδήποτε αξίωμα, πράγμα που προβλέπει και το Σύνταγμα, δίνοντας το δικαίωμα στη Γερουσία “να εξετάσει το ενδεχόμενο αποκλεισμού να κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα, εμπιστοσύνη ή κέρδος στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Μία απλή ψηφοφορία των γερουσιαστών, λοιπόν, θα αρκεί για να κόψει κάθε ελπίδα του Τραμπ να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2024, πράγμα που ούτε οι Δημοκρατικοί, αλλά ούτε και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι θα ήθελαν.

Ποια η διαδικασία

Αρχικά να σημειωθεί πως το Κογκρέσο μπορεί να απομακρύνει έναν πρόεδρο για εγκλήματα ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις, Το Σύνταγμα επιτρέπει στο Κογκρέσο να απομακρύνει προέδρους ή άλλους αξιωματούχους, προτού ολοκληρωθεί η θητεία τους, εάν οι νομοθέτες πιστεύουν ότι αυτοί έχουν διαπράξει “προδοσία, δωροδοκία ή άλλα υψηλά εγκλήματα και παραβάσεις”.

Τι ακριβώς θα ακολουθήσει την πρόταση μομφής της Δευτέρας; Αν η Βουλή, με απλή πλειοψηφία, ψηφίσει υπέρ των ασκηθέντων κατηγοριών, τότε η Γερουσία θα πρέπει να τις εξετάσει σε δίκη. Συγκεκριμένα, η Βουλή είναι αυτή που ασκεί τη δίωξη, ορίζοντας ένα επιτελείο που επιχειρηματολογεί ενώπιον των γερουσιαστών οι οποίοι ενέχουν ρόλο ενόρκων, ενώ ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου επιβλέπει τη δίκη.

Η καταδίκη, σε επίπεδο Γερουσίας, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία. Τα 2/3 των παρόντων γερουσιαστών ανά πάσα στιγμή πρέπει να συναινέσουν σε αυτή. Αυτό σημαίνει πως αν στη δίκη παραστούν όλοι οι 100 γερουσιαστές, τότε οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να έχουν στο πλευρό τους και 17 Ρεπουμπικάνους. Διαφορετικά, ο Τραμπ αθωώνεται.

Τι θα γίνει αν εκπνεύσει το 10ήμερο

Δεδομένου ότι το διάστημα μέχρι την αλλαγή προσώπου στην προεδρία της χώρας είναι πολύ περιορισμένο, είναι πολύ πιθανό η διαδικασία να μην έχει ολοκληρωθεί πριν τις 20 Ιανουαρίου. Αυτό, ωστόσο, δεν φρενάρει την ολοκλήρωση της δίκης, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι ένας πρώην πρόεδρος μπορεί επίσης να δικαστεί.

Αυτό είχε συμβεί το 1876 με τον 18ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ulysses S. Grant, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για διαφθορά αφού είχε αποσυρθεί από το αξίωμά του. Τελικά, ο στρατηγός των Βορείων στον Αμερικανικό Εμφύλιο αθωώθηκε, ωστόσο, εκείνη η περίπτωση δημιουργεί δεδικασμένο στην περίπτωση Τραμπ, που επίσης μπορεί να δικαστεί, ακόμη και ως πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα