Τραμπ: Yπέγραψε νόμο που προβλέπει κυρώσεις στην Κίνα για το Χονγκ Κονγκ- Με αντίποινα απειλεί το Πεκίνο

Τραμπ: Yπέγραψε νόμο που προβλέπει κυρώσεις στην Κίνα για το Χονγκ Κονγκ- Με αντίποινα απειλεί το Πεκίνο
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο νόμος που εγκρίθηκε ομόφωνα από το αμερικανικό Κογκρέσο "δίνει στην κυβέρνησή μου νέα ισχυρά εργαλεία προκειμένου να δώσουν λόγο τα πρόσωπα και οι οντότητες που ενέχονται στην καταστολή των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ" τόνισε ο Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τερματίζει το προτιμησιακό καθεστώς που είχε παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ με εκτελεστικό διάταγμά του και υπέγραψε νόμο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων για αυτές που αποκάλεσε «κατασταλτικές ενέργειες» της Κίνας σε βάρος της κινεζικής αυτόνομης περιοχής, αναφερόμενος στον δρακόντειο νόμο για την εθνική ασφάλεια.

«Σήμερα, υπέγραψα έναν νόμο κι ένα διάταγμα προκειμένου η Κίνα να λογοδοτήσει για την καταστολή του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ», τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που εκφράστηκε σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας περνούσε από το ένα θέμα στο άλλο και εξαπέλυσε επανειλημμένα επιθέσεις εναντίον του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο νόμος για την Αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το αμερικανικό Κογκρέσο, «δίνει στην κυβέρνησή μου νέα ισχυρά εργαλεία προκειμένου να δώσουν λόγο τα πρόσωπα και οι οντότητες που ενέχονται στην καταστολή των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ», τόνισε ο Τραμπ.

Επίσης «υπέγραψα ένα διάταγμα που βάζει τέλος στην προτιμησιακή μεταχείριση του Χονγκ Κονγκ», σημαντικού χρηματοοικονομικού κέντρου της Ασίας, πρόσθεσε.

Το Χονγκ Κονγκ θα έχει πλέον «την ίδια μεταχείριση με την (ηπειρωτική) Κίνα: κανένα ιδιαίτερο προνόμιο, καμία ιδιαίτερη οικονομική μεταχείριση και καμία εξαγωγή ευαίσθητων τεχνολογιών», ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Έκρινε ότι ο στενότερος έλεγχος που ασκείται από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ σηματοδοτεί το τέλος της οικονομικής ισχύος της αυτόνομης περιοχής. Αυτό σημαίνει πως θα πάψει να υπάρχει «ένας πολύ σοβαρός ανταγωνιστής μας», έκρινε. Ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος προεξόφλησε αιμορραγία εγκεφάλων από το Χονγκ Κονγκ: «Η ελευθερία τους πλέον τους αφαιρέθηκε (…) πολύς κόσμος θα φύγει», προέβλεψε.

Η συνέντευξη Τύπου, που θεωρητικά ήταν αφιερωμένη στα μέτρα εναντίον της Κίνας, ανέδιδε άρωμα αυτοσχέδιας προεκλογικής εκδήλωσης, καθώς απομένουν λιγότεροι από τέσσερις μήνες ωσότου να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές. Ο αμερικανός πρόεδρος, που βρίσκεται κατά τις δημοσκοπήσεις πολύ πίσω από τον Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών ότι είναι πολύ ενδοτικός έναντι της Κίνας.

«Δεν έκανε ποτέ τίποτε, πέρα από το να παίρνει πολύ κακές αποφάσεις. Πάνω απ’ όλα στην εξωτερική πολιτική», πέταξε.

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπει ο νόμος που υπέγραψε ο Τραμπ είναι η επιβολή κυρώσεων σε τράπεζες οι οποίες συναλλάσσονται με κινέζους αξιωματούχους ή οντότητες που εφαρμόζουν τον νέο νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μάικ Πομπέο – γευμάτισαν μαζί στον Λευκό Οίκο χθες – υιοθετούν ολοένα σκληρότερη στάση έναντι της Κίνας. Έχουν κατηγορήσει το Πεκίνο πως ευθύνεται για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, κάτι που η κινεζική κυβέρνηση απορρίπτει, ενώ καταγγέλλουν τα μέτρα που επιβάλλει στο Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία που επεστράφη στην κινεζική κυριαρχία το 1997, αλλά με ειδικό καθεστώς, νομοθεσία που προστατεύει την ελευθερία του λόγου, των συναθροίσεων και του Τύπου ως το 2047.

Προχθές Δευτέρα, ο Πομπέο κατέστησε σαφές ότι πλέον η Ουάσινγκτον θεωρεί «παράνομες» όλες τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, τασσόμενη υπέρ των γειτόνων της.

Χθες, ο Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ότι δεν έχει καμία διάθεση να συζητήσει με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ — τον οποίο μέχρι πρότινος αποκαλούσε «φίλο» του — ενώ εξέφρασε ικανοποίηση διότι έπεισε συμμάχους των ΗΠΑ να αποκλείσουν την κινεζική Huawei από τις διαδικασίες για τη δημιουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και τηλεματικής πέμπτης γενιάς (5G).

Το Πεκίνο απειλεί με αντίποινα

Η διπλωματία της Κίνας απείλησε τις ΗΠΑ με αντίποινα μετά την υπογραφή και κύρωση από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ του νόμου.

«Για να προασπίσει τα νόμιμα συμφέροντά της, η Κίνα θα προχωρήσει στην απαραίτητη αντίδραση και θα επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες των ΗΠΑ» που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Στην ανακοίνωσή του το κινεζικό ΥΠΕΞ τόνισε ακόμη ότι εναντιώνεται σθεναρά στην αμερικανική κίνηση και προέτρεψε την Ουάσινγκτον να πάψει να επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα