Τριντό: Ο Καναδάς θα μοιραστεί τυχόν πλεόνασμα των εμβολίων κορονοϊού

Τριντό: Ο Καναδάς θα μοιραστεί τυχόν πλεόνασμα των εμβολίων κορονοϊού
Ο Τζάστιν Τριντό AP

Ο Καναδάς των 38 εκατ. κατοίκων έχει παραγγείλει περισσότερες από 400 εκατ. δόσεις εμβολίων, μία από τις υψηλότερες αναλογίες στον κόσμο.

Ο Καναδάς, ο οποίος έχει παραγγείλει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, είναι έτοιμος να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο τυχόν πλεόνασμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό σε συνέντευξή του.

“Εάν έχουμε περισσότερα εμβόλια από ό,τι χρειαζόμαστε, σίγουρα θα τα μοιραστούμε με όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Τριντό, λίγες ημέρες μετά την έναρξη μιας ιστορικής εκστρατείας εμβολιασμού.

Η συνέντευξη στο αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο CTV, που δημοσίευε αποσπάσματα στην ιστοσελίδα του, θα μεταδοθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Συνολικά, ο Καναδάς, μια χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, παρήγγειλε περισσότερες από 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από επτά φαρμακευτικούς ομίλους, μια από τις υψηλότερες αναλογίες στον κόσμο, σύμφωνα με τον Τριντό.

“Τον Ιανουάριο, θα λαμβάνουμε 125.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer την εβδομάδα, για ένα σύνολο σχεδόν 500.000 δόσεων για τον μήνα αυτό”, δήλωσε την Παρασκευή (18/12) ο Τζάστιν Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η χώρα αναμένεται επίσης να λάβει 200.000 δόσεις εμβολίου των Pfizer/BioNTech την προσεχή εβδομάδα και 168.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, μετά την έγκρισή του από την Υπηρεσία Υγείας του Καναδά που αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εάν εγκριθεί, το εμβόλιο της Moderna θα περιληφθεί μαζί με αυτό των Pfizer/ BioNTech, του οποίου οι πρώτες δόσεις χορηγήθηκαν τη Δευτέρα σε εργαζόμενους σε γηροκομεία και σε τροφίμους στο Οντάριο και στο Κεμπέκ.

Ο Καναδάς προβλέπει να εμβολιάσει τρία εκατομμύρια πολίτες έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Συμμαχία για τα Εμβόλια (Gavi) δημιούργησαν τον μηχανισμό Covax (Covid-19 Vaccine Global Access/ παγκόσμια πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της Covid-19) για τη διανομή εμβολίων κατά της Covid στις πιο φτωχές χώρες.

Ο μηχανισμός Covax “έχει λάβει σχεδόν δύο δισεκατομμύρια” δόσεις μέχρι στιγμής, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς σε συνέντευξη Τύπου.

Τον Σεπτέμβριο, ο Καναδάς δεσμεύτηκε να επενδύσει σχεδόν 220 εκατομμύρια δολάρια (141 εκατομμύρια ευρώ) σε αυτό τον μηχανισμό.

Η χώρα, όπου η εξάπλωση του ιού επιταχύνθηκε καθώς πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είχε σήμερα 492.701 κρούσματα κορονοϊού και 13.992 νεκρούς.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα