Σεισμός, Ιαπωνία: Πυρηνικό θρίλερ με αβέβαιη εξέλιξη

default image

Μάχη για να αποτρέψουν πυρηνική καταστροφή δίνουν οι ιαπωνικές αρχές. Πιθανή μια νέα έκρηξη Βλάβη σε αντλία ψύξης του εργοστασίου Τοκάι Νο. 2. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο εργοστάσιο Οναγκάβα. Πρόβλημα ψύξης και στους τρεις αντιδραστήρες του Φουκουσίμα, μετά την έκρηξη του Σαββάτου. Οι εκτιμήσεις των ειδικών . Συνεχής ενημέρωση (Vids+Pics)

Το φάντασμα της πυρηνικής καταστροφής πλανιέται πάνω από την υφήλιο, καθώς οι εξελίξεις στην Ιαπωνία είναι ραγδαίες και καθόλου ευχάριστες.

Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από  τα εργοστάσια Οναγκάβα και Φουκουσίμα. Τουλάχιστον 190 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιουκίο Εντάνο, που είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας “μερικής τήξης”, διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου Φουκουσίμα.

Μετά το σεισμό της Παρασκευής εκφράζονταν φόβοι για τήξη σε δύο από τους αντιδραστήρες της μονάδας, αφού τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Η κυβέρνηση πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν ξεπεράσει τα αποδεκτά όρια στο Φουκουσίμα 1, που απέχει 240 χιλιόμετρα βορείως του Τόκιο. Η ραδιενέργεια μετρήθηκε στα 882 μικροσίβερτ την ώρα και σε κάποια στιγμή έφτασε μέχρι και τα 1.204 μικροσίβερτ.

Το μικροσίβερτ είναι μονάδα που μετράει τις βιολογικές επιπτώσεις της ραδιενέργειας και το όριο που έχουν θέσει οι ιαπωνικές αρχές είναι τα 500 μικροσίβερτ την ώρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σε ένα ακόμη πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας, το δεύτερο, μετά τον ισχυρό

που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή, καθώς καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

“Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tohoku κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτου βαθμού (το πιο χαμηλό επίπεδο) το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία με έδρα τη Βιένη.

Οι τρεις αντιδραστήρες του Οναγκάβα “είναι υπό έλεγχο”, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, προσθέτει η ΙΑΕΑ.

Σύμφωνα με τους ιαπωνικούς κανονισμούς “ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την καταγραφή επιπέδων ραδιενέργειας που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια στη ζώνη κοντά στον πυρηνικό σταθμό”, εξήγησε η ΙΑΕΑ. “Οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να καθορίσουν την πηγή της ραδιενέργειας”, επεσήμανε η υπηρεσία.

Πρόβλημα σε τρεις αντιδραστήρες του Φουκουσίμα

Μετά την έκρηξη που σημειώθηκε  στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο1, στην Ιαπωνία  το Σάββατο  στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος), άλλοι δύο αντιδραστήρες παρουσίασαν προβλήματα και όλα δείχνουν ότι το σύστημα ψύξης έχει καταστραφεί. Από την έκρηξη, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 19 τραυματίστηκαν.

Η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε την Κυριακή πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3.

“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα προκληθεί έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Ο ίδιος τόνισε όμως πως σε περίπτωση έκρηξης, “δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στον αντιδραστήρα” και υπενθύμισε την αντίστοιχη χθεσινή έκρηξη στον αντιδραστήρα 1 του ιδίου σταθμού, που απέχει 250 χλμ από το Τόκιο.

Στις 23.00, ώρα Ελλάδας το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι και δεύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στον πυρηνικό σταθμό αφού άλλος ένας αντιδραστήρας έχει απωλέσει το σύστημα ψύξης.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, η ηλεκτρική εταιρεία Tepco ενημέρωσε την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πως έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης και στον αντιδραστήρα 3, καθιστώντας τον, τον έκτο που σταματά αφότου συνέβη η σεισμική δόνηση.

Η TEPCO προετοιμάζεται να γεμίσει με θαλασσινό νερό και τον αντιδραστήρα 2.

Οι τεχνικοί θα επιχειρήσουν να απελευθερώσουν άλλη μία δόση ραδιενεργού ατμού από τον δεύτερο αντιδραστήρα στην ατμόσφαιρα, τόνισε ο Εντάνο.

Ψυχρό νερό έχει διοχετευθεί στο σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα 3, και μέχρι στιγμής τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι υπό έλεγχο.

Βλάβη και σε τρίτο εργοστάσιο

Η αντλία του συστήματος ψύξης σταμάτησε στο πυρηνικό εργοστάσιο Τοκάι Νο. 2 που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπαράκι, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Πρόκειται για το τρίτο εργοστάσιο που παρουσιάζει πρόβλημα, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα ακολουθήσουν και άλλα τις επόμενες ώρες. Συνολικά υπάρχουν 17 πυρηνικά εργοστάσια στη χώρα.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο απέχει 120 χιλιόμετρα βορείως του Τόκιο και το 1999 είχε σημειωθεί εκεί πυρηνικό δυστύχημα. Το πρακτορείο επικαλείται ως πηγή της πληροφορίας του την πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής.

*Δείτε στη συνέχεια του κειμένου τα βίντεο της έκρηξης

Καθησυχάζουν οι επιστήμονες

Η έκρηξη  είναι χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικής και άρα δεν συγκρίνεται με αυτή που είχε σημειωθεί στο Τσερνόμπιλ, εξήγησαν το απόγευμα του Σαββάτου Γάλλοι ειδικοί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

“Με δεδομένες τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν έχει σημειωθεί μία πυρηνική έκρηξη όπως στο Τσερνόμπιλ, αλλά μία έκρηξη χημικής αιτιολογίας, που συνδέεται με την παρουσία υδρογόνου”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Ολιβιέ Γκουπτά.

“Προφανώς δεν αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση παρόμοια με αυτή του Τσερνόμπιλ, καθώς στην Ιαπωνία οι αντιδραστήρες είχαν σταματήσει να λειτουργούν για 24 ώρες”, πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός Ναότο Καν επιβλέπει την καταστροφή από αέρος

 

“Θα ήθελα όλος ο κόσμος να προσέξει τις πληροφορίες που δίνει η κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης και να δρα με ψυχραιμία”, πρόσθεσε.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ συμβούλευσε τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους και να σφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο “μεγαλύτερης των 20 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη” μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νο1, ο οποίος είχε υποστεί βλάβες από τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό.

Δείτε εδώ την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό

Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου κάλεσαν επίσης όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε να επεκταθεί η διάμετρος της ζώνης εκκένωσης, με κέντρο το εργοστάσιο, στα 20 χιλιόμετρα από τα δέκα και τα τρία αρχικα, λόγω του κινδύνου μόλυνσης πολιτών από τη ραδιενέργεια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Δείτε εδώ την έκρηξη από άλλη λήψη (Ζωντανά από Ιαπωνικό τηλεοπτικό σταθμό)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα