Τσαντ: Άνδρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή έγραψε ότι ο πρόεδρος “ήταν άρρωστος”

Τσαντ: Άνδρας καταδικάστηκε σε φυλάκιση επειδή έγραψε ότι ο πρόεδρος “ήταν άρρωστος”
Χειροπέδες μπροστά από τη σημαία του Τσαντ shutterstock

Ο άνδρας, φυλακισμένος εδώ και πάνω από έναν χρόνο, καταδικάστηκε να εκτίσει τρία χρόνια φυλάκιση διότι είχε αναφέρει, σε ανάρτησή του, ότι ο πρόεδρος ήταν "σοβαρά άρρωστος" και "νοσηλευόταν".

Ο πρόεδρος μιας ΜΚΟ που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Τσαντ, φυλακισμένος εδώ και πάνω από έναν χρόνο, καταδικάστηκε την Πέμπτη 19/2 στην Ντζαμένα να εκτίσει τρία χρόνια φυλάκιση διότι είχε αναφέρει, σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, ότι ο πρόεδρος της χώρας Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό ήταν «σοβαρά άρρωστος» και «νοσηλευόταν» σε γαλλικό νοσοκομείο.

Ο κ. Ντεμπί, 68 ετών, κυβερνά το Τσαντ με σιδηρά πυγμή τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια. Πρόσφατα, αναγγέλθηκε ότι θα είναι υποψήφιος για την έκτη του θητεία στην προεδρία της αφρικανικής χώρας στις προεδρικές εκλογές της 11ης Απριλίου.

Δικαστήριο που αναλαμβάνει υποθέσεις αδικημάτων κατά θεσμών του κράτους καταδίκασε τον Μπαραντίν Μπερντέι Ταργκιό, πρόεδρο της Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Τσαντ (Organisation tchadienne des droits humains, OTDH), να εκτίσει «τρία χρόνια φυλάκιση» διότι αποπειράθηκε να «υπονομεύσει τη συνταγματική τάξη», μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που παρακολούθησε τη δίκη.

Ο κ. Μπερντέι Ταργκιό, ο οποίος δεν άφησε να φανεί κανένα συναίσθημα ακούγοντας την ετυμηγορία, είχε συλληφθεί την 24η Ιανουαρίου 2020 από «ένοπλους μασκοφόρους άνδρες», όπως κατήγγειλε πριν από έναν χρόνο η Διεθνής Αμνηστία, που εκτιμούσε ότι βρίσκεται «σε κίνδυνο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τσαντ, ο Τζιμέ Αραμπί, δήλωνε τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο ακτιβιστής «διωκόταν στο πλαίσιο έρευνας για κυβερνοέγκλημα», πιο συγκεκριμένα διότι ανέφερε στο προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι ο κ. Ντεμπί «ήταν σοβαρά άρρωστος και νοσηλευόταν στη Γαλλία».

Δύο ημέρες πριν από τη σύλληψη του κ. Μπερντέι Ταργκιό, ο αρχηγός του κράτους είχε επιστρέψει στο Τσαντ έπειτα από παραμονή εννέα ημερών στη Γαλλία που προκάλεσε έντονη φημολογία σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και σε ορισμένα ΜΜΕ για την κατάσταση της υγείας του.

«Δεν παρουσιάστηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορος του καταδικασθέντος, ο Μαξ Λοακνγκάρ, προσθέτοντας ότι θα προσφύγει σε ακυρωτικό δικαστήριο.

Ο κ. Μπερντέι Ταργκιό είναι γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Τσαντ. Καταγγέλλει συχνά το ότι ο αρχηγός του κράτους, οι οικείοι του και οι στενοί του συνεργάτες κρατούν στα χέρια τους όλους τους μοχλούς της εξουσίας.

Τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Ντεμπί είναι πανταχού παρών στα ΜΜΕ, ενώ έχει πολλαπλασιάσει τις περιοδείες του στη χώρα. Την 11η Αυγούστου, ονομάστηκε στρατάρχης από το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το κόμμα του, σε πομπώδη τελετή. Την 6η Φεβρουαρίου, ονομάστηκε από το κόμμα του υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, που είναι πρακτικά σίγουρο ότι θα κερδίσει απέναντι σε μια αντιπολίτευση που παραμένει, όπως σε κάθε αναμέτρηση από το 1996, διχασμένη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει και καταστείλει βάναυσα διαδηλώσεις που οργανώνει η αντιπολίτευση, για να ζητήσει ιδίως «εναλλαγή στην εξουσία».

Αυτές οι απαγορεύσεις αποτελούν «αχρείαστους και δυσανάλογους περιορισμούς του δικαιώματος στις ελεύθερες ειρηνικές συναθροίσεις», εκτίμησε την 9η Ιανουαρίου η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλοντας επίσης πολλές «αυθαίρετες συλλήψεις».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα