Τσαρλς Σίλβερσταϊν: Πέθανε ο άνθρωπος που βοήθησε να αποχαρακτηριστεί η ομοφυλοφιλία ως ψυχική ασθένεια

Τσαρλς Σίλβερσταϊν: Πέθανε ο άνθρωπος που βοήθησε να αποχαρακτηριστεί η ομοφυλοφιλία ως ψυχική ασθένεια
Τσαρλς Σίλβερσταϊν youtube video printscreen

Ο ψυχολόγος, συγγραφέας και ακτιβιστής Τσαρλς Σίλβερσταϊν, ο οποίος συνέδραμε να αποχαρακτηριστεί η ομοφυλοφιλία ως ψυχικό νόσημα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Ο Τσαρλς Σίλβερσταϊν, ακτιβιστής και ψυχολόγος που βοήθησε στην επίτευξη μιας από τις πιο σημαντικές νίκες του κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, πείθοντας την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία το 1973 να αποχαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία ως ψυχική ασθένεια, πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 87 ετών.

Ο Δρ. Σίλβερσταϊν πέρασε δεκαετίες της ζωής του ως ακτιβιστής, ψυχολόγος και συγγραφέας, δίνοντας μάχες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Ο ίδιος πέρασε τα νεανικά του χρόνια σε μια εποχή που οι όποιες εκφράσεις ομοφυλοφιλίας αντιμετωπίζονταν ως ψυχικό νόσημα.

Ο Δρ. Σίλβερσταϊν, ο οποίος ένιωθε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να κρύψει τη σεξουαλικότητά του κατά τα πρώτα επαγγελματικά του χρόνια και την περίοδο του μεταπτυχιακού του, έκανε το coming out του καθώς το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων κέρδισε δυναμική μετά τις ταραχές στο Stonewall στη Νέα Υόρκη το 1969.

Ο Σίλβερσταϊν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποπαθολογικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και (συν)έγραψε το βιβλίο-ορόσημο The Joy of Gay Sex που κυκλοφόρησε το 1977.

Η Ένωση Συμπεριφορικών και Γνωσιακών Θεραπειών ανακοίνωσε τον θάνατο του Σίλβερσταϊν. Η Ένωση τον περιέγραψε ως «ήρωα, ακτιβιστή, ηγέτη και φίλο», τονίζοντας ότι «η συνεισφορά του στην ψυχολογία και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έγινε αισθητή σε όλο τον κόσμο».

Σημειώνεται ότι ο ίδιος παρουσιάστηκε ενώπιον της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας τον Φεβρουάριο του 1973. Υπενθύμισε στους παρόντες ψυχιάτρους πόσες προηγούμενες διαγνώσεις φαίνονταν παράλογες εκείνη την εποχή.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία άλλαξε τη διάγνωση της ομοφυλοφιλίας στη δεύτερη έκδοση του Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-II). Στην τρίτη έκδοση του DSM, η ομοφυλοφιλία αφαιρέθηκε εντελώς.

Ο Σίλβερσταϊν είχε ιδρύσει ένα συμβουλευτικό κέντρο με έδρα τη Νέα Υόρκη, το Identity House και το Institute for Human Identity, το οποίο αποτελεί «τον πρώτο και μακροβιότερο πάροχο ψυχοθεραπείας σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα», σύμφωνα με την Washington Post.

Το 2011, τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο για το Επίτευγμα Ζωής στην Πρακτική της Ψυχολογίας από το Αμερικανικό Ψυχολογικό Ίδρυμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα