Τσελίκ: Προδομένη η Άγκυρα από την ΕΕ

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ AP

Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα ενταχθεί, τελικά, στην ΕΕ εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός

Η Τουρκία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι αισθάνεται προδομένη από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τάχθηκαν υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ανάμεσα σε αυτούς η καγκελάριος Μέρκελ αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιίν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο Τσελίκ,. σε συνέντευξη του στο Ρόιτερς δήλωσε ιδιαίτερα έκπληκτος από την τοποθέτηση Γιούνκερ και αναρωτήθηκε τι έχει κάνει ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη βελτίωση των σχέσεων.

«Μας προκάλεσε έκπληξη ακούγοντας τις δηλώσεις του κου Γιούνκερ» τόνισε ο Τούρκος υπουργός μιλώντας μέσω μεταφραστή.

«Τι έχει κάνει ο κος Γιούνκερ, σε ποια γιγαντιαία βήματα έχει προχωρήσει για να βρει λύσεις να φέρει πιο κοντά την ΕΕ και την Τουρκία; Αυτή είναι η ερώτησή μου προς τον κο Γιούνκερ», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε όντως απογοητευμένοι από τη Μέρκελ και κάποιους άλλους στην ΕΕ: Σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία μας μείναμε μόνοι μας από τους φίλους και τους σύμμαχους μας», επισήμανε, ενώ σε ερώτηση αν η Τουρκία αισθάνεται προδομένη, απάντησε: «Ναι».

Για να τερματιστούν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στο μπλοκ θα χρειαστεί η ομόφωνη στάση των κρατών-μελών, η οποία δεν υφίσταται, αν και η στήριξη της πλειοψηφίας αρκεί για την αναστολή αυτών.

Ο Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να συγκληθεί μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ και της Τουρκίας για τη βελτίωση των σχέσεων.

«Η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο της να αποτελέσει πλήρες μέλος της Ένωσης: Είμαστε πρόθυμοι και διατεθειμένοι να βρούμε λύσεις να προχωρήσουμε μπροστά».

Όπως τόνισε όμως οι επικριτές της Τουρκίας, ανάμεσά τους και η Μέρκελ, δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους προς την Άγκυρα και χρησιμοποιούν την κριτική προς την Τουρκία για να αποσπάσουν την προσοχή από τα ίδια προβλήματα του μπλοκ.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο, εντούτοις οποιαδήποτε επίσημη απόφαση ενδέχεται να μην ληφθεί πριν την επόμενη άνοιξη.

Πηγή:ΑΜΠΕ, Φωτογραφία:AP Photo/Burhan Ozbilici

SHARE:

24Media Network