Τσέρνομπιλ: Οι Ουκρανοί εξουδετέρωσαν τον πύρινο εφιάλτη

Τσέρνομπιλ: Οι Ουκρανοί εξουδετέρωσαν τον πύρινο εφιάλτη
EMERGENCY SITUATION MINISTRY VIA AP

Στην κατάσβεση πυρκαγιάς που μαινόταν για ημέρες σε δάση, γύρω από το ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, προχώρησαν οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτων καταστάσεων.

Μια μεγάλη πυρκαγιά που μαινόταν σε δάση γύρω από το ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ κατασβέστηκε, δήλωσαν την Τρίτη Ουκρανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τους οποίους εκατοντάδες εργαζόμενοι στις υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων χρησιμοποίησαν αεροπλάνα και ελικόπτερα ρίχνοντας νερό για να τιθασεύσουν τις φλόγες.

Ακτιβιστές για το περιβάλλον είχαν προειδοποιήσει μάλιστα την Δευτέρα ότι η φωτιά, κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στον κόσμο το 1986, δημιουργεί κίνδυνο ακτινοβολίας.

ADVERTISING

Μάλιστα, ο Γιάροσλαβ Γεμελιανένκο, ταξιδιωτικός πράκτορας στο Τσερνόμπιλ, χαρακτήρισε στο Facebook κρίσιμη την πυρκαγιά, λέγοντας ότι έχει φθάσει στην εγκαταλελειμμένη πόλη Πρίπιατ, δύο χιλιόμετρα από εκεί όπου βρίσκονται "τα πιο ενεργά ραδιενεργά απόβλητα ολόκληρης της ζώνης του Τσερνόμπιλ".

Όμως ουκρανικές αρχές δήλωσαν ξεκαθάρισαν πως, αν και κατέγραψαν βραχυπρόθεσμες αυξήσεις μορίων Καισίου-137 στην περιοχή του Κιέβου νότια του εργοστασίου, τα επίπεδα ακτινοβολίας παρέμεναν εντός του κανονικών ορίων και δεν απαιτούνται επιπλέον προστατευτικά μέτρα.

"Δεν υπάρχει ανοικτή φωτιά", ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών. Υπενθυμίζεται πως η πυρκαγιά, μία από τις πολλές που ξέσπασαν έπειτα από έναν ασυνήθιστα ξηρό καιρό, ξεκίνησε στις 3 Απριλίου στο δυτικό τμήμα της ζώνης αποκλεισμού και επεκτάθηκε σε γειτονικά δάση.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ταυτοποίησε έναν 27χρονο κάτοικο της περιοχής τον οποίο κατηγορεί ότι ξεκίνησε εκ προθέσεως την πυρκαγιά.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ουκρανία, Τσερνόμπιλ

24Media Network