Τσίπρας: Να σταματήσει αυτή η εικόνα μιας Μεσογείου και ενός Αιγαίου, υγρού τάφου για πρόσφυγες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. Νέα Σύνοδος σε τρεις εβδομάδες. Προχωρά η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και η ενίσχυση των κρατών υποδοχής. Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

"Θετικό βήμα" χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό.

“Η Ευρώπη κατάλαβε έστω και αργά ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση”, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική “κάθε κράτος μέλος να βλέπει τα δικά του σύνορα” αλλά και ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο “ο άνθρωπος και μετά η οικονομία”. Αναφορικά με τις χώρες που διαφοροποιήθηκαν, σημείωσε πως τελικά η απόφαση της Συνόδου επιβεβαιώνει το βήμα που έγινε χτες “για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και την ενίσχυση των κρατών υποδοχής για τη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων μέχρι τέλος Νοεμβρίου”.

Παράλληλα, συνέχισε ο Α. Τσίπρας, μέχρι τέλος Νοεμβρίου πρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης και της επιστροφής. Όπως εξήγησε, αυτό είναι σημαντικό γιατί “εξασφαλίζει ότι δε θα γίνουν τα κράτη υποδοχής αποθήκες ψυχών”.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό υπάρξει συνεννόηση με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία έτσι ώστε “να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να μη θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα”.

“Να σταματήσει αυτή η εικόνα μιας Μεσογείου και ενός Αιγαίου, υγρού τάφου για πρόσφυγες που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μέρκελ, Τουσκ: Σημαντικό βήμα στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως οι 28 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν πως πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά μας σύνορα. Τόνισε ακόμη πως πρέπει να υπάρχει κοινή ευθύνη στην ΕΕ για να μην επωμίζονται τα βάρη η Ελλάδα και η Ιταλία και ανέφερε πως θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος κορυφής σε τρεις εβδομάδες

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μερκελ υπογράμμισε πως έγινε σημαντικό βήμα και συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν στην Τουρκία τα κέντρα υποδοχής μέχρι τον Νοέμβριο όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση, η επαναπροώθηση και η κατανομή των προσφύγων.

Θα πρέπει να υπάρξει σωστή κατανομή και θα προχωρήσουμε με κοινή ευθύνη είπε η κ. Μέρκελ .

Οι αποφάσεις

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύτηκαν να δώσουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες που παραμένουν στη Μέση Ανατολή.

Άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι συμφωνήθηκαν μια σειρά άλλων μέτρων, ενώ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ είπε σε δημοσιογράφους ότι η σύνοδος κορυφής διεξήχθη σε "εξαιρετικό" κλίμα και ότι ήταν λιγότερο τεταμένη από τις προβλέψεις.

Ο Τούσκ και ο Γιούνκερ είπαν ότι θα φιλοξενήσουν μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 5 Οκτωβρίου ως μέρος των προσπαθειών συνεργασίας με την Άγκυρα για να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με εδικό προσωπικό χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σύνοδος Κορυφής, Μετανάστες, Μεταναστευτικό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σύνοδος Κορυφής: Δημιουργούνται κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία

Τσίπρας για μεταναστευτικό: Πρέπει να μοιράσουμε τις ευθύνες

SHARE: