Τζορτζ Παπαδόπουλος: Ο Έλληνας του σκανδάλου Ρωσίας – Τραμπ

Τζορτζ Παπαδόπουλος: Ο Έλληνας του σκανδάλου Ρωσίας – Τραμπ

Ποιος είναι ο 30χρονος πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ που συνεργάζεται απόλυτα με τις αρχές - Όταν συναντήθηκε με τον Ηλία Ψινάκη

O Τζορτζ Παπαδόπουλος, πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI και συνεργάζεται με τις αρχές για την έρευνα. Είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2017 και έφτασε σε συμφωνία με τις αρχές στις 5 Οκτωβρίου.

Η συμφωνία προβλέπει πως ο 30χρονος Παπαδόπουλος θα συνεργάζεται με τις αρχές και η κυβέρνηση από την πλευρά της θα ενημερώσει τον δικαστή που θα του ορίσει ποινή, λαμβάνοντας υπόψην τη συνεχή του συνεργασία και βοήθεια στην έρευνα.

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο του δικαστηρίου, προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:

-Ο Παπαδόπουλος έδωσε κατάθεση στο FBI στις 27 Ιανουαρίου του 2017. «Την περίοδο της κατάθεσης το FBI είχε ανοιχτή έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016, όπως και για τις σχέσεις ατόμων της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση και αν υπήρχε συντονισμός κινήσεων μεταξύ των δύο πλευρών».

-Ο Παπαδόπουλος είπε στο FBI πως είχε μιλήσει με καθηγητή του εξωτερικού για τον οποίο πίστευε πως είχε σημαντικές προσβάσεις σε Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

-Στη διάρκεια της κατάθεσής του στο FBI, ο Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο καθηγητής αυτός του είχε πει πως οι Ρώσοι είχαν «λάσπη» για την Χίλαρι Κλίντον σε μορφή χιλιάδων e-mail ΠΡΙΝ ενταχθεί στην ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ.

-Στην πραγματικότητα όμως ο Παπαδόπουλος έμαθε αρχές Μαρτίου του 2016 ότι θα βρίσκεται στην ομάδα Τραμπ και η συνάντηση με τον καθηγητή έγινε στις 14 Μαρτίου. Ο καθηγητής ενδιαφέρθηκε λόγω της θέσης που είχε ο Παπαδόπουλος. Και του αποκάλυψε για τη «λάσπη» κατά της Κλίντον στις 26 Απριλίου 2016 όταν ο Παπαδόπουλος είχε γίνει σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ.

-Ο Παπαδόπουλος ενημέρωσε ένα σημαντικό στέλεχος της προεκλογικής ομάδας και άλλα μέλη για τη συνάντηση με τον Ρώσο καθηγητή αλλά και με μία Ρωσίδα που την περιέγραψε ως «ανιψιά του Πούτιν» (κάτι που τελικά δεν ισχύει).

-Στις 31 Μαρτίου 2016, ο Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Τραμπ και την ομάδα του.

-Στις 25 Απριλίου 2016 ο Παπαδόπουλος με e-mail ενημέρωσε έναν σημαντικό σύμβουλο στρατηγικής στην καμπάνια πως η «ρωσική κυβέρνηση έχει ανοιχτή πρόσκληση του Πούτιν για τον κ. Τραμπ ώστε να συναντηθούν όποτε το επιθυμεί». Μάλιστα είχε αναφερεί και το Λονδίνο ως πιθανό σημείο συνάντησης.

-Αποκαλύπτεται πως ο Παπαδόπουλος έστειλε 4 e-mail μέχρι το τέλος Απριλίου 2016 σε αξιωματούχους της καμπάνιας λέγοντας πως «οι Ρώσοι ρωτούν αν τελικά ο Τραμπ θα συναντήσει τον Πούτιν». Κατόπιν βρέθηκε e-mail άλλου αξιωματούχου που μεταφέρει το αίτημα των Ρώσων για τον Τραμπ και γράφει: «Πρέπει να μιλήσουμε. Χρειαζόμαστε κάποιον να πει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα κάνει τέτοιο ταξίδι. Θα πρέπει να πάει κάποιος πολύ χαμηλά στην ομάδα ώστε να μη στείλουμε σήμα».

-Ο Παπαδόπουλος ζητούσε συνάντηση ανάμεσα σε στελέχη της καμπάνιας Τραμπ και μέλη του γραφείου του Πούτιν και του ΥΠΕΞ από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Αυγούστου 2016.

-Μετά από πολλές εβδομάδες για μία συνάντηση με Ρώσους, στις 15 Αυγούστου 2016 ο Παπαδόπουλος έλαβε απάντηση από στέλεχος της καμπάνιας που έγραφε: «Θα πρότεινα να πας εσύ σε αυτό το ταξίδι, εάν είναι εφικτό». Τελικά η συνάντηση δεν έγινε ποτέ.

Αναλυτικά το δικαστικό έγγραφο

Όταν ο Παπαδόπουλος ήρθε στην Ελλάδα

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος βρέθηκε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2016, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

 

Συναντήθηκε μάλιστα με τον Δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, που του απένειμε και το μετάλλιο του «Πρέσβη του Μαραθωνίου σε όλο τον Κόσμο».

Ποιος είναι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Σικάγο. Οι γονείς του έχουν καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του στο  Linkedin σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο DePaul και το 2010 έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από το University College London και το London School of Economics.

Ανέλαβε διευθυντική θέση σε εταιρεία στο Λονδίνο που ειδικεύεται σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, ενώ απο το 2011 έως το 2015 διατέλεσε ερευνητής του ινστιτούτου Hudson, think tank με έδρα την Ουάσινγκτον.

Αρχικά εντάχθηκε στο επιτελείο του υποψήφιου για την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων Μπεν Κάρσον με την ιδιότητα του συμβούλου. Τον Μάρτιο του 2016 άλλαξε στρατόπεδο και εντάχθηκε στην ομάδα Τραμπ.

Πηγή: Euronews

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα