Τζούλιαν Ασάνζ: Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία χωρίς απόφαση

Διαβάζεται σε 3'
Τζούλιαν Ασάνζ
Τζούλιαν Ασάνζ AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Δύο ανώτεροι δικαστές άκουσαν στοιχεία από τους δικηγόρους του ιδρυτή του WikiLeaks και επέλεξαν να μην λάβουν άμεση απόφαση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας ολοκλήρωσε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου τη διήμερη ακρόαση επιχειρημάτων σχετικά με το αν πρέπει να δοθεί στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ άδεια για νέα έφεση κατά της έκδοσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για κατασκοπεία.

Δύο ανώτεροι δικαστές άκουσαν στοιχεία από τους δικηγόρους του Αυστραλού δημοσιογράφου και εκείνους που εκπροσωπούν την Ουάσινγκτον και επέλεξαν να μην λάβουν άμεση απόφαση σχετικά με την πιθανώς τελευταία προσπάθεια του Ασάνζ στο Ηνωμένο Βασίλειο να εμποδίσει την έκδοση του.

«Θα επιφυλαχθούμε για την απόφαση μας», δήλωσε η Δικαστής Βικτόρια Σαρπ, καθώς ολοκληρώθηκε η τελευταία νομική διαδικασία στην πολύκροτη υπόθεση. Δεν είναι σαφές πότε η ίδια και ο δικαστής Τζέρεμι Τζόνσον θα εκδώσουν την απόφαση τους αλλά υπολογίζεται οποιαδήποτε στιγμή μετά τις 4 Μαρτίου.

Η σύζυγος του Στέλλα δήλωσε ότι εάν ο Ασάνζ χάσει το αίτημα για έφεση, θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να σταματήσει προσωρινά την έκδοση.

Οι κατηγορίες

Η Ουάσινγκτον απήγγειλε κατηγορίες στον Ασάνζ, τον Αυστραλό ιδρυτή των WikiLeaks, για τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων μυστικών στρατιωτικών και διπλωματικών αρχείων πολλές φορές μεταξύ του 2018 και του 2020 σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο 52χρονος είχε αρχικά κερδίσει τον αγώνα του κατά της έκδοσης του με την αιτιολογία ότι ήταν πιθανό να αυτοκτονήσει αν κρατούνταν υπό σκληρές συνθήκες φυλακής στις ΗΠΑ.

Αλλά τον Δεκέμβριο του 2021 οι δικαστές έκριναν ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν δώσει επαρκείς διαβεβαιώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι ο Ασάνζ θα είχε ανθρώπινη μεταχείριση σε αμερικανική φυλακή και ανέτρεψαν την απόφαση. Εάν αποτύχει και πάλι, θα μπορούσε να εκδοθεί εντός εβδομάδων.

Οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης κάλεσαν το δικαστήριο να απορρίψει τα επιχειρήματα του για διάφορους λόγους. Η Κλερ Ντόμπιν που εκπροσωπεί την αμερικανική πλευρά, δήλωσε ότι ο Ασάνζ «ζήτησε» τα απόρρητα αμερικανικά αρχεία και η ενέργεια του να τα δημοσιεύσει τελικά «αδιακρίτως» χωρίς διορθώσεις, ήταν «πρωτοφανές» και δεν συνιστά δημοσιογραφία.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τη στιγμή που ο προσφεύγων ξεκίνησε το WikiLeaks…επεδίωξε να στρατολογήσει άτομα με πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες», πρόσθεσε η Ντόμπιν. «Συνεργάστηκε με χάκερς».

Σε απάντηση, ένας από τους δικηγόρους του Ασάνζ, ο Μαρκ Σάμερς, αντιπαρατέθηκε την κατάθεση του Ντόμπιν επειδή δεν ανέφερε ότι εξέθετε «εγκλήματα κρατικού επιπέδου», προσθέτοντας ό,τι «αυτή είναι προστατευόμενη συμπεριφορά» σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία.

Ο Ασάνζ απουσίαζε από το δικαστήριο κατά τη διήμερη συνεδρίαση και δεν παρακολούθησε τη διαδικασία μέσω βίντεο λόγω ασθένειας, δήλωσε ο δικηγόρος του. Δεκάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν έξω και τις δύο ημέρες, απαιτώντας από τους δικαστές να σταματήσουν την έκδοση του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα