Τζούλιαν Ασάνζ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ιδρυτή του Wikileaks

Τζούλιαν Ασάνζ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ιδρυτή του Wikileaks
Τζούλιαν Ασάνζ AP

Είναι μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της εποχής μας. Έχοντας προκαλέσει τριγμούς σε κυβερνήσεις και μεγάλα συμφέροντα με τις αποκαλύψεις μέσω του ιστοτόπου που δημιούργησε, θα βρεθεί υπόλογος στη Δικαιοσύνη για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο.

Για τους υποστηρικτές του, είναι ένας σύγχρονος “ευαγγελιστής” της αλήθειας. Οι πολέμιοί του, στον αντίποδα, τον χαρακτηρίζουν ως έναν μεγαλομανή που ενδιαφέρεται μόνο για την προσωπική του προβολή, αδιαφορώντας για το δημόσιο συμφέρον. Κανείς τους δεν αμφισβητεί ότι είναι ιδιοφυΐα στους υπολογιστές. Το δημιούργημά του άλλωστε, ο ιστότοπος Wikileaks έχει συνταράξει συθέμελα κυβερνήσεις και επιχειρήσεις από το 2006 δημοσιοποιώντας απόρρητα έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό που προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις με τις αποκαλύψεις τους.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών κατηγορούμενος για αυτές τις πράξεις. Ο λόγος για τον οποίο θα βρεθεί στο εδώλιο, μετά την “έξωσή” του από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου είχε βρει καταφύγιο τα τελευταία επτά χρόνια και την επακόλουθη σύλληψή του, είναι ωστόσο εντελώς διαφορετικός. Και μόνο η ιστορία θα δείξει αν ήταν όντως απρεπής η συμπεριφορά του, ή ήταν όλα μια καλοστημένη πλεκτάνη σε βάρος του.

Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον αινιγματικό ιδρυτή του Wikileaks:

1. Γεννημένος… χάκερ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ γεννήθηκε το 1971 στην Αυστραλία. Από τη δεκαετία του ΄80 δραστηριοποιήθηκε ως χάκερ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του, την καταδίκη του για 24 αδικήματα και μία εγγύηση 2.400 δολαρίων Αυστραλίας για να αφεθεί ελεύθερος. Δεν πήρε ποτέ πτυχίο, αλλά διέπρεψε αναπτύσσοντας ελεύθερο λογισμικό. Το 2006 δημιούργησε το Wikileaks, για το οποίο μάλιστα είχε κερδίσει βραβεία από τη Διεθνή Αμνηστία και τον Economist. Το 2010 ξεκινά ο καταιγισμός συγκλονιστικών αποκαλύψεων με τη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων, που τον μετατρέπουν σε μία νύχτα τον “νο 1” καταζητούμενο παγκοσμίως.

2. Δεν είναι φαν του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Το 2013 ο βίος και η πολιτεία του Τζούλιαν Ασάνζ έγιναν ταινία. Το “Fifth Estate” (Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο), ήταν μια παραγωγή εξίσου αμφιλεγόμενη με τον κεντρικό χαρακτήρα της. Τον οποίο υποδύθηκε ο ταχέως ανερχόμενος τότε Μπέντεντικτ Κάμπερμπατς, ο γνωστός τηλεοπτικός Σέρλοκ Χολμς και κινηματογραφικός Doctor Strange. Ο Ασάνζ, που είχε αρνηθεί το αίτημα του ηθοποιού να συναντηθούν, του έστειλε μία επιστολή ούτε μίας, ούτε δύο, αλλά… δέκα σελίδων, στην οποία του απαριθμούσε τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να παίξει στην ταινία, που την χαρακτήριζε “τοξική” και “άθλια”. Μεταξύ άλλων πολλών του έγραψε ότι “θα σε χρησιμοποιήσουν ως νοικιασμένο όπλο σε δολοφονία”…

Ο ίδιος ο Ασάνζ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή, ενώ στο μεταξύ είχε όλως περιέργως διαρρεύσει το σενάριο της ταινίας, η οποία όταν βγήκε στις αίθουσες πέρασε μάλλον απαρατήρητη…

3. Έχει γίνει χαρακτήρας στους Simpsons

Λίγο πριν βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ενώ βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη βρετανική πρωτεύουσα, οι ευφάνταστοι δημιουργοί των Simpsons του έδωσαν την ευκαιρία να “δραπετεύσει” για λίγο, έστω και ως… καρτούν! Κι επειδή ο Ασάνζ δεν θα συμβιβαζόταν με ένα απλό guest στην μακροβιότερη σειρά της αμερικανικής τηλεόρασης, εμφανίστηκε στο επετειακό 500ο επεισόδιο!


Υποδύθηκε φυσικά τον εαυτό του, ο οποίος ήταν ο γείτονας της οικογένειας στη νέα φτωχική και απομονωμένη γειτονιά που είχαν μετακομίσει. Λόγω των συνθηκών, το σπικάζ του ρόλου έγινε φυσικά στο Λονδίνο.

4. Σταρ του Χόλιγουντ και της μόδας στα πόδια του

Οι γνώμες για τον Τζούλιαν Ασάνζ διίστανται όχι μόνο ανάμεσα στους “κοινούς θνητούς”, αλλά και ανάμεσα στους εκπροσώπους των πάσης φύσεως… ελίτ. Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν λίγοι οι “επώνυμοι” που έσπευσαν να τον επισκεφθούν, να τον στηρίξουν, να εκφράσουν δημοσίως τις απόψεις τους με αφορμή την υπόθεση του Wikileaks, ή έστω να βρεθούν για λίγο στα φώτα της δημοσιότητας εκμεταλλευόμενοι τον ντόρο γύρω από το όνομά του.

Η Πάμελα Άντερσον σε παλαιότερη επίσκεψη στον Τζούλιαν Ασάνζ AP

Πρώτη και καλύτερη όλων η Πάμελα Άντερσον που τα τελευταία χρόνια μοιάζει να προσπαθεί να αποδομήσει το προφίλ της σεξοβόμβας που την έκανε γνωστή προ 25ετίας. Έχοντας αναπτύξει πλούσια πολιτική και κοινωνική δράση, η πρώην τηλεοπτική ναυαγοσώστρια του Baywatch είχε συναντήσει δύο φορές τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού, ενώ άστραψε και βρόντηξε μετά τη σύλληψή του, με tweets στα οποία εξαπέλυε σφοδρή επίθεση κατά των Βρετανών και του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο πλευρό του έχουν σταθεί πολλοί επώνυμοι, όπως η “ιέρεια” της βρετανικής μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ, η χήρα του Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, η Lady Gaga και ο σκηνοθέτης Κεν Λόους.

5. Η σκιά ενός βιασμού στα χρόνια του #MeToo

Το να βρεθεί υπόλογος στη Δικαιοσύνη ο Ασάνζ, ήταν τελικά πιο εύκολο από ότι φανταζόταν κανείς για έναν άνθρωπο που έχουν χαρακτηρίσει ως “απειλή” κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί κολοσσοί. Ο λόγος που παρέμεινε “εγκλωβισμένος” επί επτά χρόνια στο Λονδίνο δεν ήταν άλλος από τις κατηγορίες για βιασμό από μία γυναίκα στη Σουηδία. Ο ίδιος αρνείται τα πάντα, αν και παραδέχεται ότι σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών είχε κάνει σεξ με δύο Σουηδέζες, ενώ υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες προκειμένου να τον “παγιδεύσουν” για τις αποκαλύψεις του Wikileaks. Ο πολυτάραχος βίος του Ασάνζ αναμένεται να πάρει μια εντελώς νέα τροπή, που θα την μάθουμε προσεχώς…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα