Β. Κορέα: Δορυφορική φωτογραφία αποκάλυψε δοκιμή πυραύλων

Β. Κορέα: Δορυφορική φωτογραφία αποκάλυψε δοκιμή πυραύλων

Νέες αναλύσεις δορυφορικών εικόνων δείχνουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την δοκιμή πυραύλου. Ανησυχία στον ΟΗΕ

Νέες αναλύσεις δορυφορικών εικόνων δείχνουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες στη Βόρεια Κορέα για την δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

"Αν η Πιονγκγιάνγκ δεν αλλάξει τις πρακτικές της στην προετοιμασία της δοκιμής, θα πρέπει να είναι έτοιμη για την εκτόξευση του πυραύλου στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου", επισημαίνει ο Νικ Χάνσεν, εδικός στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων, στην ιστοσελίδα του Αμερικανό-Κορεατικού Ινστιτούτου στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς.

Τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των δύο πρώτων ορόφων πυραύλου Unha-3 βρίσκονται σταθμευμένα κοντά σε ένα μεγάλο κτίριο, στη βάση Σοχάε. Αυτό είναι "μια σαφής ένδειξη ότι οι όροφοι του πυραύλου υποβάλλονται σε έλεγχο προτού μεταφερθούν στο σημείο εκτόξευσης, για την ενδεχόμενη δοκιμή", τόνισε ο αναλυτής.

Οι δορυφορικές εικόνες που αποτυπώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας από την DigitalGlobe Inc. δείχνουν ότι επαναλαμβάνεται η δραστηριότητα στο Σοχάε (βορειο-δυτική Βόρεια Κορέα), από όπου πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο αποτυχημένη δοκιμή πυραύλου.

Την Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ κατά μιας πιθανής δοκιμής.

"Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά ατυχές", δήλωσε ο υπεύθυνος της επιτροπής κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας του συμβουλίου, πορτογάλος πρεσβευτής Ζοζέ Φιλίπε Μοράες Καμπράλ.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει το 2006 και το 2009 δύο πυρηνικές δοκιμές, με αποτέλεσμα να της επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

SHARE:

24Media Network