Βαλτιμόρη: Τα προβλήματα του πλοίου και τα θανατηφόρα περιστατικά της εταιρείας που το διαχειρίζεται

Διαβάζεται σε 5'
Βαλτιμόρη: Τα προβλήματα του πλοίου και τα θανατηφόρα περιστατικά της εταιρείας που το διαχειρίζεται
Το πλοίο "Dali" που προσέκρουσε στη γέφυρα της Βαλτιμόρης Maxaar Technologies vía AP

Το “αμαρτωλό” παρελθόν της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο, αλλά και τα ζητήματα ασφαλείας που το ίδιο είχε παρουσιάσει από τη στιγμή που ναυπηγήθηκε. Πρόβλημα πρόωσης και πριν μερικούς μήνες.

Σοκαρισμένος είναι το τελευταίο 24ωρο ο πλανήτης μετά την τραγωδία που σημειώθηκε την Τρίτη στη Βαλτιμόρη με την κατάρρευση γέφυρας μήκους 2,6 χιλιομέτρων, έπειτα από σύγκρουση φορτηγού πλοίου.

Την Τετάρτη, με το πρώτο φως του ήλιου στην πόλη, οι δύτες αναμένεται να βουτήξουν  και πάλι στα παγωμένα νερά του ποταμού Patapsco, προκειμένου να αναζητήσουν τους έξι εργαζομένους που αγνοούνταν και θεωρούνται νεκροί. Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των έξι εργατών διακόπηκαν το βράδυ της Τρίτης, 18 ώρες μετά την κατάρρευση της γέφυρας.

Νωρίτερα, οι διασώστες ανέσυραν ζωντανούς δύο εργάτες από το νερό, ένας εκ των οποίων χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Μεταξύ των έξι που πιθανολογείται ότι έχασαν τη ζωή τους περιλαμβάνονται εργάτες από το Μεξικό, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με το μεξικανικό προξενείο στην Ουάσινγκτον.

Συχνά τα προβλήματα του πλοίου – Αντίστοιχο θέμα πρόωσης πρόσφατα

Λίγα λεπτά πριν τη μοιραία σύγκρουση, το “Dali”, με σημαία Σιγκαπούρης και με 22 μέλη πληρώματος, όλοι Ινδοί, είχε αναφέρει απώλεια πρόωσης και έριξε άγκυρα για να επιβραδύνει, δίνοντας στις αρχές μεταφορών χρόνο να σταματήσουν την κυκλοφορία στη γέφυρα πριν από τη σύγκρουση. Αυτή η κίνηση πιθανόν να απέτρεψε έναν υψηλότερο αριθμό νεκρών, δήλωσαν οι αρχές. Δεν είναι πάντως σαφές αν οι αρχές προσπάθησαν επίσης να ειδοποιήσουν το συνεργείο εργασίας πριν από τη σύγκρουση.

Αυτή, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που το πλοίο παρουσίασε πρόβλημα ή πρωταγωνίστησε σε περιστατικό κατά το οποίο είτε παρουσίασε ζητήματα ασφαλείας, είτε συγκρούστηκε.

Σύμφωνα με το Vessel Finder και το αρχείο ναυτικών συμβάντων Shipwrecklog, το ίδιο πλοίο είχε συγκρουστεί και το 2016 στο λιμάνι της Αμβέρσας.

Η πλώρη του φέρεται να έξυσε την πλευρά της προκυμαίας ενώ έφευγε από το λιμάνι, προκαλώντας σημαντική ζημιά και στη συνέχεια κρατήθηκε από τις αρχές. Για το συμβάν ενοχοποιήθηκε ο πλοίαρχος και ο πιλότος του πλοίου. Πάντως τότε δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Παράλληλα, σύμφωνα με το CNN, μόλις πριν από μερικούς μήνες είχε κρατηθεί για λίγο στη Χιλή, ξανά για ζήτημα πρόωσης. Την πληροφορία επιβεβαίωσε το Ναυτικό της Χιλής. Ανέφερε μάλιστα ότι επιθεωρητής διαπίστωσε ότι οι μετρήσεις πίεσης για το σύστημα θέρμανσης του σκάφους ήταν «μη αναγνώσιμα». Το περιστατικό σημειώθηκε στο λιμάνι του Σαν Αντόνιο στις 27 Ιουνίου του 2023.

“Ο επιθεωρητής του λιμένα έδωσε προθεσμία για την επίλυση προτού το πλοίο μπορέσει να αποπλεύσει, η οποία ολοκληρώθηκε και επαληθεύτηκε επί τόπου την ίδια ημέρα”, είπε εκπρόσωπος του Ναυτικού της Χιλής στο CNN.

Ωστόσο, προβλήματα παρουσιάστηκαν και άλλες φορές. Το ίδιο Μέσο αναφέρει ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είχε επιθεωρηθεί 27 φορές από τότε που ναυπηγήθηκε το 2015. Σύμφωνα με αρχεία από το Ηλεκτρονικό Πληροφοριακό Σύστημα Ποιότητας Ναυτιλίας, έκτοτε υπήρξαν δύο φορές αναφορές για “ελλείψεις”.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το “Dali” είχε εμπλακεί και σε άλλα θανατηφόρα περιστατικά

Παράλληλα, ζητήματα ασφαλείας στο παρελθόν φέρεται να είχε παρουσιάσει και η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο. Συγκεκριμένα, πλοία που διαχειρίζεται η Synergy Marine Group είχαν εμπλακεί σε τουλάχιστον 3 θανατηφόρα περιστατικ από το 2018, σύμφωνα με έρευνες και δηλώσεις αξιωματούχων στην Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες.

Το 2018, ένα άτομο σε σκάφος στην Αυστραλία σκοτώθηκε σε δυστύχημα στον ανελκυστήρα προσωπικού του πλοίου. “Πολλά από αυτά τα ατυχήματα συνεπάγονται την αποτυχία εφαρμογής των υφιστάμενων διαδικασιών διαχείρισης ασφάλειας”, είπε στην έκθεση ο διευθυντής του συμβουλίου ασφαλείας, Stuart Macleod σύμφωνα με το CNN.

Το 2019, ένας αξιωματικός σε σκάφος στη Σιγκαπούρη αναφέρθηκε αγνοούμενος αφού «πιθανότατα έπεσε στη θάλασσα ενώ εκτελούσε εργασίες επιθεώρησης ή καθαρισμού στην εξωλέμβια πλευρά», σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Έρευνας Ασφάλειας Μεταφορών της Σιγκαπούρης.

Τέλος, το 2023, τουλάχιστον ένας ναυτικός σκοτώθηκε όταν ένα δεξαμενόπλοιο που διαχειριζόταν η Synergy συγκρούστηκε με πλοίο στις Φιλιππίνες, προκαλώντας την ανατροπή του, σύμφωνα με έκθεση περιστατικού από την ακτοφυλακή των Φιλιππίνων.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Να σημειωθεί πως, μετά τη σύγκρουση στη Βαλτιμόρη, η εταιρεία ανέφερε: “Επιβεβαιώνουμε την ασφάλεια όλων των μελών του πληρώματος και των δύο πλοιάρχων στο «DALI», ενώ αναφέρθηκε ένας ελαφρύς τραυματισμός. Το τραυματισμένο μέλος του πληρώματος έχει λάβει τις πρώτες βοήθειες και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Δυστυχώς το περιστατικό επηρέασε και εκείνους που βρίσκονταν στη γέφυρα Francis Scott Key εκείνη τη στιγμή και με βάση αναφορές από τον αρχηγό της πυροσβεστικής της Βαλτιμόρης και το ABC News και άλλα μέσα ενημέρωσης, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί δύο από το νερό, συμπεριλαμβανομένου ενός τραυματισμένου ατόμου.

Σύμφωνα με την Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών (USCG), η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αναβλήθηκε για τη νύχτα. Έξι άνθρωποι θεωρούνται νεκροί. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όλους τους πληγέντες και τις οικογένειές τους. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους καθώς συντονιζόμαστε στενά με τις αρχές για τη διαχείριση των συνεπειών του συμβάντος, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η ομάδα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης έχει αποσταλεί και βρίσκεται επί του παρόντος στη Βαλτιμόρη για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πληρώματος, τη διατήρηση της ακεραιότητας του σκάφους και τη διευκόλυνση του γρήγορου και ασφαλούς ανοίγματος της πλωτής οδού. Το CNN ανέφερε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν και ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στο πλήρωμα του πλοίου για την προειδοποίηση πριν από την πρόσκρουση, η οποία, όπως είπαν, πιθανότατα έσωσε ζωές”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα