Βαρθολομαίος: Η εκπαίδευση στρέφει τους νέους πρωτίστως προς τον εαυτόν τους παρά προς το κοινό καλό

Βαρθολομαίος: Η εκπαίδευση στρέφει τους νέους πρωτίστως προς τον εαυτόν τους παρά προς το κοινό καλό
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος MotionTeam

Τη σημασία να διαφυλαχθεί ως "κόρη οφθαλμού" η πνευματική κληρονομιά του Γένους, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στο Φανάρι, την Πέμπτη, η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και «Προστατών των Γραμμάτων». Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε τη σημασία να διαφυλάξουμε «ως κόρην οφθαλμού» την πνευματική κληρονομιά του Γένους, η οποία αποτελεί «ανάχωμα κατά των διαβρωτικών διά τον άνθρωπον και την ελευθερίαν του τάσεων του συγχρόνου πολιτισμού» και να τη μεταβιβάσουμε στη νέα γενιά, η οποία «είναι και σήμερα ”νεότης αμελουμένη” (Ιωάννης Χρυσόστομος, PG 58, 504) και ”αμελούσα” τον πνευματικόν της προορισμόν».

«Δυστυχώς, η εκπαίδευσις φαίνεται ότι αδιαφορεί πλέον διά την πνευματικήν φύσιν του ανθρώπου και στρέφει τους νέους πρωτίστως προς τον εαυτόν των και τας ανάγκας των παρά προς το κοινόν καλόν, προς την ”επιτυχίαν” παρά προς την διακονίαν. Η Εκκλησία προβληματίζεται διά το κυρίαρχον σήμερον ”εκκοσμικευμένον ατομοκεντρικόν εκπαιδευτικόν σύστημα” (Εγκύκλιος Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, § 9), το οποίον μεταδίδει εις τους νέους, εν ονόματι ενός δήθεν αμιγώς ανθρωπιστικού προσανατολισμού της παιδείας, ατομοκεντρικά και ευδαιμονιστικά πρότυπα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Προηγουμένως, ο Παναγιώτατος είχε επισημάνει ότι η εορτή των Τριών Ιεραρχών είναι ευκαιρία επιστροφής στις πνευματικές ρίζες του Γένους, για να αντλήσουμε «νάματα ευσεβείας» και να ενδυναμωθούμε για την καλή μαρτυρία μας στον κόσμο, ενώ παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πνευματική παρακαταθήκη των Τριών Ιεραρχών.

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, συγχοροστατούντων των μητροπολιτών γέροντος Δέρκων Αποστόλου, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίου, Μύρων Χρυσοστόμου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στεφάνου, Κυδωνιών Αθηναγόρα και Σηλυβρίας Μαξίμου.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραϊλάκης Βρανάς, ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητος Βαφεοχωρίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε, όπως κάθε χρόνο, τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αείμνηστων ιδρυτών, ευεργετών, εφόρων, σχολαρχών, καθηγητών, διδασκάλων, επιμελητών και μαθητών της Μεγάλης του Γένους Σχολής.

την Τετάρτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μετά τον Μ. Εσπερινό κατά τον οποίο χοροστάτησε, παρέστη στην παρουσίαση του βιογραφικού βιβλίου «Μάρκος Πασάς (Πιτσίπιος) 1824-1888», της Δέσποινας Παπαδοπούλου Ανάτς, που πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του γενικού προξενείου της Ελλάδας, στην Πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάρκος Πιτσίπιος ήταν γιατρός χειρουργός, πρύτανης της Αυτοκρατορικής Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής του Γαλατασεράι, καθώς και ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ερυθράς Ημισελήνου στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Υπήρξε εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της εποχής του και εκ των πλέον επιφανών τέκνων της Ρωμιοσύνης, με σημαντική προσφορά στην κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα