Βέλγιο: Υπό παρακολούθηση 650 άτομα που θεωρούνται “εξτρεμιστές” ή “τρομοκράτες”

Διαβάζεται σε 2'
Αστυνομία στο Βέλγιο
Αστυνομία στο Βέλγιο ISTOCK

Σε επίπεδο 3 σε κλίμακα μέχρι το 4 ο συναγερμός στο Βέλγιο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Τι εξετάζει η αντιτρομοκρατική

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο παραμένει αμετάβλητο στο 3 (σε μια κλίμακα μέχρι το 4), κάτι το οποίο σημαίνει ότι μια «σοβαρή απειλή» θεωρείται «πιθανή».

Η βελγική αντιτρομοκρατική υπηρεσία Ocam δικαιολόγησε την απόφασή της να μην αυξήσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής, παρά το γεγονός ότι η γειτονική Γαλλία χθες Τρίτη, ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο μέγιστο επίπεδο. “Το σύστημα για τον προσδιορισμό του επιπέδου απειλής είναι μια πολιτική απόφαση στη Γαλλία, ενώ είναι μια ανεξάρτητη απόφαση του Ocam στο Βέλγιο. Η σύγκριση είναι δύσκολο να γίνει. Το επίπεδο 3 σε κλίμακα 4, σε όλο το Βέλγιο, σημαίνει ότι η απειλή θεωρείται σοβαρή”, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ocam στο Βέλγιο, το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετική κλίμακα απειλής, δεν ανεβάζει το επίπεδο απειλής στο μέγιστο. Το επίπεδο 4 σημαίνει ότι μια πολύ σοβαρή απειλή επίθεσης είναι «επικείμενη», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ocam. Το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο ανήλθε στο 3 μετά την τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστή Τυνήσιου στις 16 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε δύο Σουηδούς. Το τρομοκρατικό είχε αναλάβει, επίσης, το Ισλαμικό Κράτος.

Αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, αλλά όπως σημειώνεται στο βελγικό Τύπο, η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη πολύ πριν από την αποτρόπαια επίθεση που έπληξε τη ρωσική πρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βελγική αντιτρομοκρατική υπηρεσία Ocam ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει επί του παρόντος υπό παρακολούθηση 650 άτομα που θεωρούνται «εξτρεμιστές» ή «τρομοκράτες». Τα άτομα αυτά υπόκεινται σε κατά προτεραιότητα παρακολούθηση και εμφανίζονται σε μια βάση δεδομένων προσβάσιμη σε όλες τις δυνάμεις ασφαλείας. Συνολικά, το 88% αυτών των ανθρώπων είναι σε τζιχαντιστικό κίνημα, το 8% ανήκει σε ακροδεξιά κινήματα και το 2% σε ακροαριστερά κινήματα. «Η απειλή δεν μειώνεται: οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι η μέση απειλή που προέρχεται από άτομα που περιλαμβάνονται στην κοινή βάση δεδομένων έχει αυξηθεί ελαφρώς», εξήγησε ο Διευθυντής του Ocam, Γκερτ Βερκότερεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα