Βενετία: Επιβάλλει εισιτήριο εισόδου και online κράτηση στους ημερήσιους επισκέπτες

Βενετία: Επιβάλλει εισιτήριο εισόδου και online κράτηση στους ημερήσιους επισκέπτες
Τουρίστες στη Βενετία AP

Η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων ταξιδιωτών, επιβάλει εισιτήριο για την είσοδο στη Βενετία. Αντιμέτωποι με πρόστιμα έως και 300 ευρώ όσοι δε συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Η Βενετία θα υποχρεώσει τους ημερήσιους ταξιδιώτες να κάνουν κρατήσεις και να πληρώνουν εισιτήριο για να επισκεφθούν την πόλη της, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι Αρχές της, οι επισκέπτες συχνά υπερβαίνουν κατά πολύ τους κατοίκους στο ιστορικό κέντρο.

Αξιωματούχοι της Βενετίας αποκάλυψαν την Παρασκευή νέους κανόνες για τους ημερήσιους ταξιδιώτες, οι οποίοι θα ισχύουν από τις 16 Ιανουαρίου 2023.

Οι τουρίστες που επιλέγουν να μη διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία ή άλλα καταλύματα θα πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά για την ημέρα που σκοπεύουν να έρθουν και να πληρώσουν ένα τέλος, που κυμαίνεται από €3 έως €10 το άτομο, ανάλογα με την προκαταβολή κράτησης, είτε είναι περίοδος αιχμής είτε η πόλη έχει πολύ κόσμο.

Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 300 ευρώ εάν σταματήσουν και δεν μπορέσουν να αποδείξουν ότι έκαναν κράτηση και πλήρωσαν με κωδικό QR.

Περίπου το 80% των τουριστών έρχεται στη Βενετία μόνο για την ημέρα. Το 2019, το τελευταίο ολοκληρωμένο τουριστικά έτος πριν από την πανδημία, 19 εκατομμύρια ημερήσιοι ταξιδιώτες επισκέφθηκαν τη Βενετία.

Ο Επίτροπος Τουρισμού της Βενετίας απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το μέτρο επιδιώκει να περιορίσει τον αριθμό των ξένων που έρχονται στην πόλη με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ιταλία.

«Δεν θα μιλήσουμε για περικοπές στον αριθμό. Μιλάμε για κίνητρα και αντικίνητρα», είπε ο Σιμόν Βεντουρίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Βενετία.

Το σχέδιο κράτησης και χρέωσης είχε συζητηθεί πριν από μερικά χρόνια, αλλά τέθηκε σε αναμονή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τον κορονοϊό προκάλεσαν – οριακά – την εξαφάνιση του τουρισμού στη Βενετία, και επέτρεψαν στους Βενετούς να έχουν την πόλη τους ουσιαστικά για τον εαυτό τους, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Ο μαζικός τουρισμός ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ο αριθμός των επισκεπτών συνέχιζε να αυξάνεται, ενώ ο αριθμός των Βενετών που ζούσαν στην πόλη μειώνονταν σταθερά, λόγω της συμφόρησης, το υψηλό κόστος των τροφίμων και άλλων αγαθών στη Βενετία, την απουσία αυτοκινήτων και τις συχνές πλημμύρες που βλάπτουν σπίτια και επιχειρήσεις.

Εφόσον οι επισκέπτες σε ξενοδοχεία και πανσιόν πληρώνουν ήδη φόρο διαμονής, εξαιρούνται από την υποχρέωση κράτησης και χρέωσης.

Με τον νέο κανόνα, η Βενετία στοχεύει να «βρει αυτήν την ισορροπία μεταξύ των κατοίκων και των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων επισκεπτών», είπε ο Βεντουρίνι, υποσχόμενος ότι το νέο σύστημα θα ήταν απλό να το διαχειριστούν οι επισκέπτες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη Βενετία ως την πρώτη πόλη στον κόσμο που εφαρμόζει ένα τέτοιο σύστημα για ημερήσιους επισκέπτες. Ο τουριστικός αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι η υποχρέωση χρέωσης και κράτησης θα «μειώσει τις τριβές μεταξύ των ημερήσιων επισκεπτών και των κατοίκων». Σε περιόδους αιχμής, οι τουρίστες μπορούν να ξεπεράσουν τους κατοίκους κατά δύο προς ένα, σε μια πόλη με έχει έκταση 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version