Βενεζουέλα: Δύο νεκροί, ο ένας 13χρονος, σε διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο

Βενεζουέλα: Δύο νεκροί, ο ένας 13χρονος, σε διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο

Ένας έφηβος 13 ετών και ένας άνδρας 36 ετών σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Μαδούρο στο Μπαρκισιμέτο

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα σε μια περίοδο που η δυσαρέσκεια για τον υψηλότατο πληθωρισμό και τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά συνδυάζεται με μια σειρά άστοχων και καθόλου βοηθητικών κινήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ένας έφηβος 13 ετών και ένας άνδρας 36 ετών σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του σοσιαλιστή προέδρου Μαδούρο στο Μπαρκισιμέτο, στο δυτικό τμήμα της χώρας, με την εισαγγελία να μην έχει διευκρινίσει ακόμα τις συνθήκες θανάτου τους.

Ωστόσο, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αλφόνσο Μαρκίνα έγραψε στο twitter: «Μόλις μου επιβεβαίωσαν τον θάνατο του 13χρονου Μπραγιάν Πρινσιπάλ, ο οποίος τραυματίστηκε από σφαίρα στην κοιλιακή χώρα». Ο ίδιος κατηγόρησε ομάδες ένοπλων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση για τον θάνατο του εφήβου.

Είχαν προηγηθεί οι θάνατοι δύο 19χρονων φοιτητών από πυρά αστυνομικών ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων κυρίως μετά την παραδοχή του Φρανσίσκο Αμέλιατς, κυβερνήτη του κρατιδίου του Καραμπόμπο όπου σκοτώθηκε ο ένας νεαρός, ότι το μοιραίο όπλο ανήκει σε αστυνομικό, για τον οποίο διεξάγονται έρευνες.

Μαρτυρία με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο Αμέλιατς έχει εκλεγεί με το κυβερνών Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας και καταρρίπτει την πάγια τακτική της κυβέρνησης να αποδίδει τα βίαια επεισόδια και τους σποραδικούς τραυματισμούς ή και θανάτους διαδηλωτών σε προβοκάτσιες της αντιπολίτευσης.

Αν και η αντιπολίτευση δεν είχε καλέσει σήμερα σε κινητοποιήσεις, σποραδικές διαδηλώσεις (αποκλεισμοί δρόμων, συγκεντρώσεις) καταγράφονται σε όλη τη χώρα.

Η «μητέρα» των διαδηλώσεων» αναμένεται στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με τον Φρέντι Γκεβάρα, έναν από τους ηγέτες των αντιτσαβίστας. Την ίδια ημέρα (εθνική εορτή) οι τσαβίστας καλούν επίσης μια «μεγάλη κινητοποίηση» στο Καράκας.

Οι αντιτσαβίστας, οι πολέμιοι της κυβέρνησης (από το όνομα του πρώην προέδρου Ούγο Τσάβες, 1999-2013) έχουν ξεσηκωθεί μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης να απαγορεύσει στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες την κατοχή δημόσιου αξιώματος για 15 χρόνια για «διοικητικές παρατυπίες».

Η κίνηση αυτή αναζωπύρωσε νέο κύκλο διαδηλώσεων, με τους αντιπάλους της κυβέρνησης να ζητούν πιο επιτακτικά από ποτέ τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανάκληση του Νικολάς Μαδούρο από το αξίωμά του. 

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

Φωτογραφία: AP Photo/Fernando Llano

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα