Βενεζουέλα: Κλιμακώνουν τις πιέσεις στο Μαδούρο ΗΠΑ και αντιπολίτευση

Βενεζουέλα: Κλιμακώνουν τις πιέσεις στο Μαδούρο ΗΠΑ και αντιπολίτευση
O Γκουαϊδό με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρόεδρο της Κολομβίας AP

Την πλήρη στήριξή στον Χουάν Γκουαϊδό εξέφρασε μέσω του Μάικ Πενς ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κάλεσε τις ΗΠΑ να μην δείξουν καμία ανοχή.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς διαβεβαίωσε τη Δευτέρα τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας περισσότερες από 50 χώρες ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ.

«Προς εσάς πρόεδρε Γκουαϊδό, ένα πολύ απλό μήνυμα του προέδρου Τραμπ: είμαστε 100% στο πλευρό σας» δήλωσε ο Πενς στον Γκουαϊδό, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Μπογοτά, όπου διεξάγεται η Σύνοδος της Ομάδας της Λίμα, με επίκεντρο νέα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τον Νικολάς Μαδούρο. «Ελπίζουμε σε μια ειρηνική μετάβαση προς τη Δημοκρατία. Όμως ο πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής: όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» τόνισε ο Πενς, ενώπιον της Ομάδας που συγκλήθηκε στη Μπογοτά για να συζητήσει πώς θα διευθετηθεί η κρίση στη Βενεζουέλα, παρουσία του Γκουαϊδό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, ζήτησε από τους συμμετέχοντες σε αυτή τη σύνοδο να επιδείξουν αποφασιστική στάση απέναντι στον Μαδούρο. «Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα, διότι εκείνοι που σήμερα σφετερίζονται την εξουσία απειλούν τη σταθερότητα της ηπείρου (…). Το να είστε ανεκτικοί με τον σφετερισμό της εξουσίας θα συνιστούσε απειλή για ολόκληρη την Αμερική» υπογράμμισε ο Χουάν Γκουαϊδό.

Νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων κυβερνητών πολιτειών της Βενεζουέλας, που πρόσκεινται στον «πρώην πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Οι κυβερνήτες κατηγορούνται ότι «εμπλέκονται σε μια ενδημική διαφθορά και ότι εμποδίζουν τη διανομή πρωτογενούς ανθρωπιστικής βοήθειας, γεγονός που εντείνει την ανθρωπιστική κρίση, την οποία προκαλεί το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

Μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών προσώπων βρίσκεται ο Ομάρ Πριέτο Φερνάντες, ο κυβερνήτης της πολιτείας Ζούλια, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. «Ενώ ο λαός της Βενεζουέλας υποφέρει από την έλλειψη πρόσβασης σε απαραίτητα προϊόντα, ο Πριέτο απείλησε την 12η Φεβρουαρίου με επισκέψεις» από τις αρχές «στα σπίτια των μελών της αντιπολίτευσης, που βοηθούν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας» τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Δήλωση του βενεζουελάνου ΥΠΕΞ

Μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα συνέβαλε στο να διευθετηθεί η πολιτική κρίση στη χώρα. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρέασα σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεοπτική εκπομπή Democracy Now!, που μεταδίδεται διαδικτυακά, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά στη Βόρεια Αμερική.

«Η συνάντηση του Τραμπ με τον Μαδούρο θα έδινε λύση στην κρίση της Βενεζουέλας, επειδή ο Μαδούρο είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας και ο Τραμπ ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Αρεάσα. Παράλληλα ο επικεφαλής της βενεζουεαλάνικης διπλωματίας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι επίσης έτοιμη να διεξάγει συνομιλίες με την αντιπολίτευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα