Βοήθεια 3 δισ. δολάρια από Σ. Αραβία στο Λίβανο για αγορά γαλλικών όπλων

Βοήθεια 3 δισ. δολάρια από Σ. Αραβία στο Λίβανο για αγορά γαλλικών όπλων

Δωρεά για την αγορά όπλων από τη Σ. Αραβία στο Λίβανο. Τι δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας

Η Σαουδική Αραβία δίνει στο στρατό του Λιβάνου βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν, ο οποίος τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει δοθεί ποτέ στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

"Ο βασιλιάς του αδελφού Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας προσφέρει αυτή τη γενναιόδωρη και εκτιμούμενη βοήθεια των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο λιβανέζικο στρατό για να ενισχύσει την ικανότητά του", ανέφερε ο Σουλεϊμάν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου είπε ότι με τα χρήματα αυτά θα αγοραστούν όπλα από τη Γαλλία το ταχύτερο δυνατό, δεδομένων των ιστορικών σχέσεων που τη συνδέουν με το Λίβανο και της στενής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η βοήθεια αυτή "θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων ανάμεσα στον σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ", ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ.

Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα θα αγοραστούν από το Παρίσι.

Η βοήθεια αυτή "θα επιτρέψει στο στρατό να φέρει σε πέρας την αποστολή του", είπε.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου μάχονται να αντιμετωπίσουν τη βία που εξαπλώνεται στα σύνορα από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Η χώρα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε φάση ανοικοδόμησης έπειτα από το δικό της δεκαπενταετή εμφύλιο πόλεμο, έχει δει συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους πιστούς σε αντίπαλες πλευρές της συριακής διένεξης, καθώς και επιθέσεις μαχητών στον ίδιο το στρατό.

Ο στρατός του Λιβάνου θεωρείται ένας από τους λίγους θεσμούς που δεν έχει κατακλυστεί από τις σεχταριστικές διαιρέσεις που μαστίζουν τη χώρα. Όμως δεν είναι καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει τις οργανώσεις μαχητών στο εσωτερικό, ιδίως το πολιτικό και αντάρτικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, που χρηματοδοτείται από την περιφερειακή σιιτική δύναμη του Ιράν.

Το σουνιτικό Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να αποσκοπεί στο να ενισχύσει το στρατό ως αντιστάθμισμα στη Χεζμπολάχ, που θεωρείται η πιο αποτελεσματική και ισχυρή ένοπλη οργάνωση στο Λίβανο.

Οι αυξανόμενες περιφερειακές εντάσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών έχουν τροφοδοτηθεί από τον πόλεμο στη γειτονική Συρία, στον οποίο αντιπαρατίθενται γενικά η σουνιτική πλειοψηφία των ανταρτών έναντι της μειονότητας της σέχτας των αλαουιτών του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενός παρακλαδιού του σιιτικού ισλάμ. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network