Βολιβία: Μυστήριο με 35 νεκρούς κόνδορες σε αγροτική κοινότητα

Βολιβία: Μυστήριο με 35 νεκρούς κόνδορες σε αγροτική κοινότητα
Κόνδορας shutterstock

Οι αρχές της χώρας διενεργούν έρευνα, καθώς 35 κόνδορες βρέθηκαν νεκροί σε αγροτική κοινότητα στο νότιο τμήμα της χώρας των Άνδεων. Πιθανολογείται δηλητηρίαση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βολιβίας ανακοίνωσε την Κυριακή 7/2 πως άρχισε να διενεργεί έρευνα καθώς 35 κόνδορες βρέθηκαν νεκροί, πιθανόν δηλητηριασμένοι, σε αγροτική κοινότητα στο νότιο τμήμα της χώρας των Άνδεων.

Στηλιτεύοντας αυτό το «ανεπανόρθωτο πλήγμα για τη φύση» της χώρας, το υπουργείο ανέφερε ότι έστειλε επιτόπου επιτροπή ειδικών για να ερευνήσει αυτή που χαρακτήρισε την χειρότερη μαζική θανάτωση στα χρονικά των πτηνών αυτών, αρπακτικών που συγκαταλέγονται στα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μαχίν Ερέρα επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν 35 νεκροί κόνδορες στην κοινότητα Λαδέρας Νόρτε, στην περιφέρεια Ταρίχα.

«Πρόκειται για πολύ βαριά απώλεια (…) ενδέχεται να πρόκειται για το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού» του είδους πτηνών αυτού, τόνισε στην εφημερίδα Página Siete ο Διέγο Μέντες, βιολόγος που εργάζεται σε πρόγραμμα έρευνας αφιερωμένο στους κόνδορες.

«Είναι πιθανό να πρόκειται είτε για εσκεμμένη δηλητηρίασή τους, είτε για δηλητηρίαση άλλων ζώων, καθώς οι κόνδορες είναι πτωματοφάγοι», εξήγησε ο κ. Μέντες.

«Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή, θέλουμε να γίνει έρευνα. Πρόκειται για πράξη που μας βλάπτει. Στην περιφέρειά μας, οι κόνδορες ζουν και συνυπάρχουν με τις κοινότητες (των αγροτών) χωρίς κανένα πρόβλημα», είπε στον Τύπο ο Αντριάν Ολίβα, ο περιφερειάρχης στην Ταρίχα.

Ο κόνδορας των Άνδεων είναι από τα μεγαλύτερα πτηνά του κόσμου, με άνοιγμα φτερών τρία μέτρα και βάρος 9 ως 15 κιλά. Συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ειδών προς εξαφάνιση που καταρτίζεται από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (UICN). Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πληθυσμός των πτηνών αυτών δεν ξεπερνά πλέον τα 6.700, συμπεριλαμβανομένων 130 στην Κολομβία, σημειώνεται στον ιστότοπο της Ένωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα