“Βόμβα” Τουρκίας: Ελεύθεροι να περάσουν στην Ευρώπη οι Σύροι πρόσφυγες

“Βόμβα” Τουρκίας: Ελεύθεροι να περάσουν στην Ευρώπη οι Σύροι πρόσφυγες
Ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στην κοινοβουλευτική του ομάδα AP

Η Τουρκία παίζει παιχνίδι με τους Σύρους πρόσφυγες ανακοινώνοντας ότι θα τους επιτρέπει πλέον ελεύθερα να περνούν στην Ευρώπη!

Είδηση-βόμβα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Reuters το βράδυ της Πέμπτης.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι Τούρκος αξιωματούχος, που πάντως δεν κατονομάζεται, τόνισε ότι η Τουρκία αποφάσισε να μην σταματά πλέον Σύρους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό, πάντα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πήραν ήδη εντολές, η τουρκική αστυνομία και το τουρκικό λιμενικό.

Ολα αυτά έρχονται μετά την ανακοίνωση ότι άλλοι 22 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ.

Οι εκτοπισμένοι από την Ιντλίμπ το τελευταίο δίμηνο φτάνουν περίπου το ένα εκατομμύριο κάτι που σαφώς σημαίνει πολλά και για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας πλήττουν με πυροβολικό τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή θέσεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο από τον διευθυντή επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, η Άγκυρα προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» στην Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με τον Αλτούν, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να «ανταποδώσει» στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκε με «τον ίδιο τρόπο» και «όλοι οι γνωστοί» στόχοι στην περιοχή δέχονται πυρά από την τουρκική πολεμική αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα χερσαία στοιχεία.

“Δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τις ροές”

Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία, υποστήριξε άλλωστε ο Εμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», τόνισε ο Τσελίκ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο Τσελίκ φάνηκε να προσπαθεί να ανασκευάσει με αυτή την τοποθέτηση δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τουρκικών κυβερνητικών πηγών κατά τις οποίες η Άγκυρα αποφάσισε μετά την κλιμάκωση στην Ιντλίμπ να επιτρέπει πλέον σε σύρους πρόσφυγες να περνούν από το έδαφός της προς χώρες της Ευρώπης, αψηφώντας την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-ΕΕ για το Προσφυγικό, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διμερούς συμφωνίας του 2016.

Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχία Χατάι της Τουρκίας έδωσε νεότερο απολογισμό του χθεσινού αεροπορικού βομβαρδισμού για τον οποίο η Άγκυρα κατηγόρησε τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν 33 τούρκοι στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα