Βραζιλία – Κορονοϊός: Πάνω από το 80% των διασωληνωμένων ασθενών πεθαίνουν

Βραζιλία – Κορονοϊός: Πάνω από το 80% των διασωληνωμένων ασθενών πεθαίνουν
Γιατρός έξω από νοσοκομείο της Βραζιλίας AP

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Βραζιλία καθώς το ποσοστό των διασωληνωμένων ατόμων που χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό έχει ξεπεράσει το 80%.

Το ποσοστό θνησιμότητας των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 στη Βραζιλία έχει φτάσει το 83,5% μετά την έναρξη του δεύτερου επιδημικού κύματος που προκαλεί όλεθρο στη χώρα, σύμφωνα με ερευνητές.

«Αυτό δείχνει πόσο εύθραυστο είναι ένα σύστημα υγείας που ήδη υπέφερε από έλλειψη επενδύσεων (…) και ήταν υπερφορτωμένο από τον μεγάλο αριθμό μολύνσεων», εξήγησε ο Φερνάντο Μπόζα, ερευνητής του Fiocruz, ινστιτούτου που εξειδικεύεται στη δημόσια υγεία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (USP), μια ομάδα του Μπόζα που ειδικεύεται στην επείγουσα ιατρική και στην εντατική θεραπεία συγκέντρωσε στοιχεία από κρατικά και ιδιωτικά νοσοκομεία.

Μια πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, λαμβάνοντας υπόψη τους πρώτους 250.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία στη Βραζιλία, έδειξε ότι το 78,7% των ασθενών με Covid-19, που μολύνθηκαν από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 15 Αυγούστου 2020, πέθαναν. Ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από εκείνα στο Ηνωμένο Βασίλειο (69%), τη Γερμανία (52,8%), την Ιταλία (51,7%) ή το Μεξικό (73,7%).

Η κατάσταση στη λατινοαμερικάνικη χώρα επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με ποσοστό θνησιμότητας 83,5% να καταγράφεται από τις 15 Νοεμβρίου 2020 έως τις 14 Μαρτίου.

«Σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, όταν ο ιός εξαπλωνόταν με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με την περιοχή, αυτή τη στιγμή, ολόκληρη η χώρα πλήττεται έντονα ταυτόχρονα», είπε ο Φερνάντο Μπόζα, τονίζοντας επίσης την έλλειψη εκπαίδευσης του νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι περιφερειακές ανισότητες παραμένουν έντονες: οι διασωληνωμένοι ασθενείς υποκύπτουν στην νόσο σε ποσοστά μεγαλύτερα στις φτωχές Πολιτείες του βορρά (90,8%) ή στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας (89,9%) και λιγότερο στο νοτιοανατολικό (79,8%), πλουσιότερο και με καλύτερα εξοπλισμένα νοσοκομεία.

Αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 25% σε μια υπερσύγχρονη ιδιωτική κλινική, όπως το Sirio-Libanês στο Σάο Πάολο ή σε 36% στο κρατικό νοσοκομείο αναφοράς Emilio Ribas, επίσης στη μεγαλούπολη Παουλίστα.

«Ορισμένα νοσοκομεία είναι τόσο υπερφορτωμένα που οι ασθενείς πρέπει να υποβάλονται σε διασωλήνωση εκτός των μονάδων εντατικής θεραπείας. Αυτό συμβαίνει για το 17% αυτών στις περιοχές του βορρά», δήλωσε ο ερευνητής.

Παράλληλα επισήμανε «την έλλειψη εθνικού συντονισμού για τη θέσπιση πρωτοκόλλων θεραπείας που θα επέτρεπαν την καλύτερη εκπαίδευση των νοσηλευτικών ομάδων και θα παρείχαν στα νοσοκομεία τα απαραίτητα μέσα για τη διαχείριση της εισροής ασθενών».

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, με περισσότερους από 313.000 θανάτους από την αρχή τη πανδημίας στη χώρα και περισσότερους από 2.500 καθημερινά σε εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο.

Σε ολοένα πιο δύσκολη θέση εν μέσω του χειρότερου σταδίου της πανδημίας του νέου κορονοϊού που έχει ζήσει η χώρα, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου επικρινόμενος από όλες τις πλευρές για τον χαοτικό χειρισμό της κρίσης, διόρισε πρόσφατα τον 4ο υπουργό Υγείας από την έναρξη της πανδημίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα