Βραζιλία: Πέθανε ο αρχιτέκτονας Πάουλο Μέντες ντα Ρότσα

Βραζιλία: Πέθανε ο αρχιτέκτονας Πάουλο Μέντες ντα Ρότσα
Ο Πάουλο Μέντες ντα Ρότσα archdaily

Ο γνωστός αρχιτέκτονας Πάουλο Μέντες ντα Ρότσα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Είχε τιμηθεί με το βραβείο Pritzker το 2006.

Ο βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Πάουλο Μέντες ντα Ρότσα, που είχε τιμηθεί το 2006 με το βραβείο Pritzker, που θεωρείται ισότιμο με το Νόμπελ στον τομέα, απεβίωσε την Κυριακή στο Σαν Πάουλου σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Η αιτία του θανάτου του δεν διευκρινίστηκε από την οικογένεια. Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας της Βραζιλίας απέτισε σε ανακοίνωσή του φόρο τιμής σ’ έναν «τολμηρό εικονοκλάστη».

Γεννημένος το 1928 στη Βιτόρια, στην πολιτεία Εσπίριτου Σάντου (νοτιοανατολικά), άρχισε τη σταδιοδρομία του το 1955, αλλά δεν αναγνωρίστηκε στο εξωτερικό παρά πολύ αργότερα, από τη δεκαετία του 2000 και μετά.

Στο Σαν Πάουλου, τη μεγαλύτερη μεγαλούπολη της Λατινικής Αμερικής, υπέγραψε τα πιο εμβληματικά του έργα, ιδίως την ανακαίνιση της Πινακοθήκης και του Μουσείου της Πορτογαλικής γλώσσας.

Εκτός Βραζιλίας, δική του σύλληψη ήταν η νέα έδρα του Μουσείου των Αμαξών στη Λισαβόνα, υπερσύγχρονος χώρος ο οποίος εγκαινιάστηκε το 2015.

Το 2006, έγινε ο δεύτερος Βραζιλιάνος ο οποίος έλαβε το βραβείο Πρίτσκερ, μετά τον θρυλικό Όσκαρ Νιμάγερ, τον πατέρα της Μπραζίλιας, της φουτουριστικής πρωτεύουσας της Βραζιλίας, στον οποίο είχε δοθεί το 1988.

Τιμήθηκε και με άλλες σημαντικές διακρίσεις, όπως το Praemium Imperiale, το ιαπωνικό βραβείο που χαρακτηρίζεται το «Νόμπελ των τεχνών», το 2016, ή το χρυσό μετάλλιο του RIBA (Royal Institute of British Architects) το 2017.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα