Βρετανία: Αλλάζει από την Τρίτη η νομοθεσία περί αμβλώσεων και γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Βρετανία: Αλλάζει από την Τρίτη η νομοθεσία περί αμβλώσεων και γάμου ομόφυλων ζευγαριών
Αμβλώσεις AP

H Βόρεια Ιρλανδία είναι η μοναδική επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου όπου δεν επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και απαγορεύονται οι αμβλώσεις.

Βουλευτές της Βόρειας Ιρλανδίας επιστρέφουν σήμερα στο τοπικό κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τα νομοσχέδια περί αποποινικοποίησης της άμβλωσης και γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Λονδίνο και πρόκειται να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα μεσάνυκτα.

Η Βόρεια Ιρλανδία είναι η μοναδική επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου όπου δεν επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ απαγορεύονται οι αμβλώσεις, παρά μόνο στις περιπτώσεις που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Η Βόρεια Ιρλανδία δεν διαθέτει τοπικό κοινοβούλιο από τον Ιανουάριο του 2017 έπειτα από ένα πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο και τις υποθέσεις της πλέον διαχειρίζεται το Λονδίνο.

Εκμεταλλευόμενοι την πολιτική κατάσταση στην επαρχία οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν τις μεταρρυθμίσεις αυτές τον Ιούλιο, οι οποίες θα τίθεντο σε εφαρμογή αν δεν είχε σχηματιστεί τοπική κυβέρνηση ως τις 21 Οκτωβρίου, δηλαδή σήμερα.

Η επιστροφή στο κοινοβούλιο περίπου 30 βουλευτών, σε σύνολο 90, προκειμένου να συζητήσουν τη νομοθεσία περί αμβλώσεων είναι κυρίως συμβολική. Διότι χωρίς τη στήριξη πολλών κομμάτων και καθώς δεν μπορεί να εκλεγεί πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης ο νόμος του Λονδίνου δεν μπορεί να μπλοκαριστεί.

Η πλειονότητα των παρόντων σήμερα στο τοπικό κοινοβούλιο αναμένεται να προέρχονται από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της πρώην πρωθυπουργού της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ, το οποίο είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε χαλάρωση της νομοθεσίας περί αμβλώσεων, αλλά και στους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Εξάλλου μια ένωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών ήταν προγραμματισμένο να διαδηλώσει μπροστά από το κοινοβούλιο, ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Θα υπάρξουν «μπουφές, ομιλίες και φωτογραφίσεις με τούρτες γάμου, λουλούδια και μπαλόνια», διευκρίνισε η οργάνωση Love Equality σε ανακοίνωσή της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα