Βρετανία: Η μεγάλη ημέρα της Μέι

Βρετανία: Η μεγάλη ημέρα της Μέι
H βρετανίδα πρωθυπουργός βγαίνοντας από το 10 της Downing Street AP

Σειρά "αναμετρήσεων" αναμένεται να έχει η βρετανίδα πρωθυπουργός μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής σε βάρος της, την στιγμή που τουλάχιστον 75 βουλευτές των Συντηρητικών.

Μία σειρά από “αναμετρήσεις” καλείται να φέρει σε πέρας σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ψηφοφορίας στην πρόταση μομφής εναντίον της.

Στις 12.00 (ώρα Βρετανίας), θα αντιμετωπίσει τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης Ώρας Ερωτήσεων της Πρωθυπουργού στο κοινοβουλίο. Στις 14.00 θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου και στις 17.00 θα μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών. Οι κάλπες για την ψηφοφορία θα ανοίξουν στις 18.00 και θα κλείσουν στις 20.00, ενώ το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αμέσως μετά.

Σε περίπτωση που η ψηφοφορία είναι σε βάρος της, μία διαδικασία αναμέτρησης για τον επόμενο ηγέτη θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι και έξι εβδομάδες, και το πιο πιθανό θα είναι να χρειαστεί παράταση του ‘Αρθρου 50, εάν δεν υπάρξουν άλλα γεγονότα.

Τουλάχιστον 75 Tories στο πλευρό της Μέι

Εν όψει της αποψινή ψηφοφορίας, τουλάχιστον 75 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους με δημόσιες δηλώσεις σε Μέσα Ενημέρωσης και social media, στην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Η Μέι χρειάζεται να εξασφαλίσει μια απλή πλειοψηφία –158 βουλευτών από τους 315– για να παραμείνει στην ηγεσία, ενώ η μυστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα μεταξύ 18:00 και 20:00 τοπική ώρα (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος).

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λίαμ Φοξ και ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσαν σήμερα ότι θα υποστηρίξουν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα.

“Θα υποστηρίξω την πρωθυπουργό @theresa_may απόψε”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Φοξ, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Brexit.

“Είναι εντελώς ακατάλληλη ώρα για μια αμφισβήτηση. Η χώρα περιμένει από μας να προσφέρουμε σταθερότητα κι όχι επιζήμια διαίρεση”, προσθέτει.

Ο Λίνινγκτον σημείωσε επίσης ότι η πρωθυπουργός έχει την αμέριστη υποστήριξή του.

Παράλληλα, το πρωθυπουργικό γραφείο της Μέι ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός ματαίωσε σύνοδο του υπουργικού της συμβουλίου που προβλεπόταν να γίνει αργότερα σήμερα μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας για την διεξαγωγή ψηφοφορίας κατά της ηγεσίας της από τους βουλευτές του Συντηρητικού της Κόμματος.

Λέιβερι: Η αδυναμία της Μέι ακινητοποιεί την κυβέρνηση σε μια κρίσιμη ώρα

Η αδυναμία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι “έχει ακινητοποιήσει εντελώς την κυβέρνηση αυτήν την κρίσιμη ώρα για τη χώρα”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Ίαν Λέιβερι.

“Η μεσοβέζικη συμφωνία της πρωθυπουργού για το Brexit δεν έχει την υποστήριξη του υπουργικού της συμβουλίου, του κόμματός της, του κοινοβουλίου ή της χώρας”,  ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λέιβερι και πρόσθεσε: “Οι εσωτερικοί διχασμοί του Συντηρητικού Κόμματος θέτουν σε κίνδυνο τις δουλειές και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα