Βρετανία: Καμία ανησυχία για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca

Βρετανία: Καμία ανησυχία για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Οι Λονδρέζοι συνεχίζουν να εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca, χωρίς να δίνουν σημασία στις χώρες της Ευρώπης που "πάγωσαν" τους εμβολιασμούς λόγω εμφάνισης κρουσμάτων θρομβοεμβολής.

«Ικανοποιημένοι» και «χαλαροί», οι Λονδρέζοι συνέχισαν σήμερα να εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca για την Covid-19, αδιαφορώντας, στην πλειονότητά τους, για τις ανησυχίες πολλών χωρών που ανέστειλαν προσωρινά τις εκστρατείες ανοσοποίησης, λόγω ορισμένων περιπτώσεων θρομβοεμβολής.

“Μόλις έκανα την ένεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και είμαι πολύ χαρούμενη. Το γεγονός ότι άλλες χώρες είναι κάπως επιφυλακτικές δεν με ανησυχεί, γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία”, είπε η Σοφία Χάρντινγκ, μια 57χρονη μοδίστρα. Η Χάρντινγκ εμβολιάστηκε στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, το οποίο έχει κλείσει για τους επισκέπτες και μετατράπηκε σε εφήμερο κέντρο εμβολιασμού.

Το οικονομικό εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας, που παρασκευάστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χρησιμοποιείται ευρέως στη Βρετανία, την πρώτη χώρα που το ενέκρινε. Όμως η χρήση του έχει ανασταλεί σε μερικές άλλες χώρες που ανησυχούν για τις πιθανές παρενέργειές του, όπως για θρομβώσεις.

Πριν εκφραστεί αυτή η νέα ανησυχία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν επίσης αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους, αλλά πείστηκαν μετά τις καθησυχαστικές νέες μελέτες που έγιναν.

Δηλώνοντας ενήμεροι για αυτή τη νέα αμφισβήτηση, όσοι μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο απέρριψαν τις ανησυχίες. “Πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να εμβολιαστούμε παρά να καθόμαστε να συζητάμε για την επικινδυνότητά του ή όχι, γιατί θα κολλήσουμε τον ιό και τότε πώς θα καταλήξουμε; Πολύ άρρωστοι”, είπε χαρακτηριστικά η Χάρντινγκ.

Περισσότεροι από 24 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη λάβει μία δόση του εμβολίου για την Covid-19 στη Βρετανία, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού. Έχουν ήδη χορηγηθεί 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Οι Βρετανοί δεν μπορούν να επιλέξουν αν θα τους χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca ή εκείνο της Pfizer – εξαρτάται ποιο έχει παραδοθεί στο κάθε εμβολιαστικό κέντρο.

Μεταξύ εκείνων που έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι και η Καμίλα, η δούκισσα της Κορνουάλης και σύζυγος του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Καρόλου. «Δεν έχει καμία σημασία» ποιο εμβόλιο θα κάνει ο καθένας, είπε η ίδια σήμερα, όταν επισκέφθηκε μαζί με τον Κάρολο ένα εμβολιαστικό κέντρο, σε ένα τέμενος στο βόρειο Λονδίνο. «Ούτε καν ρώτησα (ποιο εμβόλιο της χορήγησαν) γιατί απεχθάνομαι τόσο πολύ τις ενέσεις που έκλεισα τα μάτια μου», παραδέχτηκε.

Στο Μουσείο Επιστημών, ο Τζάιλς Τζόνσον, ένας φωτογράφος 57 ετών, είπε ότι δεν τον νοιάζει αν θα του κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. “Τα πλεονεκτήματα των δύο εμβολίων (…) ξεπερνούν κατά πολύ τις πιθανές παρενέργειες”, είπε. Ο Τζόνσον είναι ένας από τους πολλούς Λονδρέζους που θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν μια “πολιτική απόφαση” όταν ανέστειλαν τους εμβολιασμούς. “Όλα είναι πολιτική”, σχολίασε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα