Βρετανία: Καταγγελίες για συνεργασία πρωτοκλασσάτων πανεπιστημίων με το Ιράν για την κατασκευή drone

Βρετανία: Καταγγελίες για συνεργασία πρωτοκλασσάτων πανεπιστημίων με το Ιράν για την κατασκευή drone
Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (φωτογραφία αρχείου) iStock

Τριγμούς έχουν προκαλέσει στη βρετανική κυβέρνηση καταγγελίες βάσει των οποίων βρετανικά πανεπιστήμια συμμετείχαν σε μελέτες και συνεργάζονταν με το Ιράν για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η βρετανική κυβέρνηση ερευνά καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες βρετανικά πανεπιστήμια συνεργάζονταν με το Ιράν σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή drones, παρά τη νομική απαγόρευση που ισχύει.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ρωτήθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο για το θέμα αυτό, με αφορμή ένα πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Jewish Chronicle. «Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα όλες τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ελέγχων εξαγωγής και αντιλαμβάνομαι ότι στελέχη του υπουργείου Εμπορίου ερευνούν αυτή τη στιγμή τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν» στο άρθρο αυτό, είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα ανεχτούμε συνεργασίες που υπονομεύουν την εθνική ασφάλειά μας», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Σούνακ, αναφερόμενος στην εντατικοποίηση των ελέγχων γύρω από τις συνεργασίες των πανεπιστημίων στον τεχνολογικό τομέα.

Τουλάχιστον έντεκα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και εκείνα του Κέμπριτζ και της Γλασκώβης, φέρεται ότι συμμετείχαν σε μελέτες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτικές εφαρμογές στο Ιράν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επικαλούμενη αναλύσεις χιλιάδων άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικές επιθεωρήσεις μετά το 2017, η Jewish Chronicle έγραψε ότι Βρετανοί ερευνητές εργάστηκαν για να βελτιώσουν την ταχύτητα και το βεληνεκές των drone. Ένα άλλο πανεπιστήμιο συνεργάστηκε με Ιρανούς επιστήμονες για να δοκιμάσουν νέα συστήματα ελέγχου των drone, με στόχο να βελτιωθεί ο χρόνος ανταπόκρισής τους σε «στρατιωτικές εφαρμογές».

Η Βρετανία απαγορεύει την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας στο Ιράν και επέβαλε κυρώσεις σε πρόσωπα και ιρανικούς οργανισμούς που κατηγορούνται ότι παρέδωσαν στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία έχει παραλάβει «εκατοντάδες» ιρανικά drone που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα «για επιθέσεις στο Κίεβο και για να τρομοκρατηθεί ο ουκρανικός πληθυσμός».

Τα βρετανικά πανεπιστήμια που καταγγέλθηκαν από την εφημερίδα δηλώνουν ότι τηρούν τις ακαδημαϊκές και νομικές υποχρεώσεις τους στις διεθνείς συνεργασίες τους, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται πως το Ιράν κατηγορείται ότι στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, εφοδιάζοντάς την με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα