Βρετανία-κορονοϊός: Οι μουσουλμάνοι παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας

Βρετανία-κορονοϊός: Οι μουσουλμάνοι παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας
Μουσουλμάνοι που προσεύχονται AP

Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των μουσουλμάνων είναι το μεγαλύτερο από όλες τις ομάδες, με τους εβραίους, τους ινδουιστές και τους σιχ να εμφανίζουν επίσης υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με τους χριστιανούς.

Το ποσοστό θνησιμότητας από την επιδημία covid-19 στην Αγγλία και την Ουαλία είναι μεγαλύτερο μεταξύ των μουσουλμάνων, των εβραίων, των ινδουιστών και των σιχ σε σχέση με αυτό των χριστιανών ή όσων δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε κάποιο θρήσκευμα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας (ONS).

Τα τελευταία στοιχεία της ONS επιβεβαιώνουν αυτό που έχουν δείξει και άλλες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι μαύροι και όσοι ανήκουν σε άλλες μειονότητες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να πεθάνουν από την covid-19 σε σχέση με τους λευκούς. 

Σύμφωνα με την ONS, η οποία εξέτασε στοιχεία από τις αρχές Μαρτίου ως τις 15 Μαΐου, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των μουσουλμάνων ήταν το μεγαλύτερο από όλες τις ομάδες, με τους εβραίους, τους ινδουιστές και τους σιχ να εμφανίζουν επίσης υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με τους χριστιανούς. 

“Αν λάβουμε υπόψη μας και την εθνικότητα, αποδεικνύεται ότι σημαντικό μέρος της διαφοράς στη θνησιμότητα (…) μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων εξηγείται από τις διαφορετικές συνθήκες στις οποίες τα μέλη των ομάδων αυτών ζουν”, επεσήμανε η ONS.

“Ωστόσο σε προσαρμοσμένα δεδομένα παρατηρήσαμε ότι οι εβραίοι κινδυνεύουν δύο φορές περισσότερο από τους χριστιανούς (να πεθάνουν από τον κορονοϊό), ενώ αυξημένο κίνδυνο εμφανίζουν και οι εβραίες”, επεσήμανε ο Νικ Στράιπ, αξιωματούχος της ONS, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξηγηθεί το φαινόμενο. 

Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ανδρών μουσουλμάνων ήταν 98,9 θάνατοι ανά 100.000 και για τις γυναίκες 98,2. Μεταξύ όσων δήλωσαν ότι δεν ανήκουν σε κάποια θρησκεία κατά την απογραφή του 2011, το ποσοστό ήταν 80,7 θάνατοι ανά 100.000 στους άνδρες και 47,6 ανά 100.000 τις γυναίκες. 

Τα ευρήματα αυτά ανακοινώθηκαν παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων άλλων στατιστικών ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες οι μαύροι και οι Ασιάτες στην Αγγλία και την Ουαλία κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο κορονοϊό.

Μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας εμφανίζουν οι μαύροι άνδρες, με 255,7 ανά 100.000, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους λευκούς είναι 87 θάνατοι ανά 100.000. Στις μαύρες γυναίκες το ποσοστό πέφτει στο 119,8 ανά 100.000, όμως παραμένει υπερδιπλάσιο σε σχέση με αυτό των λευκών γυναικών, 52 θάνατοι ανά 100.000. 

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν και μια επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε νωρίτερα τον Ιούνιο και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μαύροι και οι Ασιάτες στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την covid-19.

“Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται επίσης μεταξύ των ανδρών από το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και την Ινδία”, επεσήμανε ο Στράιπ. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα